Afbeelding
Foto Pexels

Hier moet je op letten bij het lenen van geld

2 januari 2023 om 09:02 Partnercontent

We kennen allemaal wel periodes waarin het financieel niet al te lekker loopt. Meestal door verschillende omstandigheden. Bijvoorbeeld wanneer je net de hele spaarrekening geplunderd hebt voor een grote verbouwing en vervolgens allerlei onverwachte kosten om de hoek komen kijken. Zo raak je snel door je reserves heen en is het misschien onmogelijk om de bouw af te ronden. Stoppen is geen optie. Geld toveren kan ook niet. Geld lenen kan wel. Maar wat komt hier allemaal bij kijken? En waar moet je op letten? In dit artikel vind je alles wat je moet weten.

Geld lenen van familie of vrienden

Geld lenen kost geld. Die slogan kennen we allemaal. De goedkoopste optie is dan ook geld lenen bij familie of vrienden. Vaak willen ze dit wel doen voor een vriendenprijsje of zelfs geheel rentevrij. Zo kost het je niks extra en bespaar je onder de streep veel geld. Toch heeft deze optie ondanks het financiële voordeel niet altijd de voorkeur. Het kan namelijk frictie opleveren tussen jou en je naasten. Je zou namelijk niet de eerste zijn die door geldzaken zijn familie of vrienden niet meer ziet. Je moet er dan ook goed over nadenken of je hier wel aan wil beginnen. 

Als je toch een kans wil wagen, is het slim om de gemaakte afspraken duidelijk op papier zetten. Zo heb je allebei iets om op terug te vallen. Enkel mondelinge afspraken zijn eigenlijk niet te vertrouwen. Je gaat ervan uit dat niemand de bedoeling heeft om afspraken niet na te komen. Toch kan dit door omstandigheden wel zo gebeuren. Als de afspraken op papier staan en ondertekend zijn, biedt dit veel meer zekerheid en rust.

Geld lenen van een bank

Wil je liever familie en vrienden hier niet mee lastig vallen? Dan blijft er nog maar één optie over: geld lenen bij een bank of andere kredietverstrekker.

Voordeel (en soms ook een klein beetje een nadeel) is dat je voordat je kunt lenen eerst bloot wordt gesteld aan een krediet- en achtergrondcheck. Op basis van die informatie wordt bepaald of en hoeveel je kunt lenen. Dit klinkt een beetje betuttelend. De geschiedenis leert ons echter dat dit echt nodig is. Het gebeurde vroeger veel te vaak dat leningen niet afgelost konden worden. Mensen konden hun afspraken niet nakomen en kwamen daardoor in de financiële problemen. Dankzij de strengere regels is het risico voor consumenten een stuk kleiner geworden.

Denk van tevoren goed na over de noodzaak om wel of niet te lenen en voor welke leenvorm je dan kiest. Grofweg kun je kiezen uit een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Een doorlopend krediet is erg flexibel, maar hanteert wel hogere rentetarieven en is enkel geschikt voor mensen die erg secuur met de lening om kunnen gaan. De lening kan men namelijk ook in de verleiding brengen om meer op te nemen dan absoluut noodzakelijk is.

Bij een persoonlijke lening liggen de totale kosten volledig vast. Je weet waar je aan toe bent en hoe lang je aan de lening vast zult zitten. Kies voor een lening die bij jou en jouw leendoel past.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie