Afbeelding
Foto door Towfiqu barbhuiya op Unsplash

Steeds meer ondernemers lenen zakelijk geld buiten de bank om

15 november 2022 om 15:45 Partnercontent

De tijd dat je als ondernemer alleen maar naar de bank ging om geld te lenen, lijkt voorbij te zijn. Want steeds meer zakelijke leningen worden niet bij de reguliere banken afgesloten, maar bij kredietverstrekkers. Wat zijn de voordelen voor de ondernemer en zijn er ook nadelen bij deze manier van lenen? Dit is wat je moet weten als je bij een andere partij dan een bank een zakelijke lening sluit.

Het verschil tussen een zakelijke lening en een krediet

Bij een zakelijk krediet heb je doorlopend beschikking over een vooraf bepaald maximaal bedrag, dat je in delen kunt opnemen. Op het moment dat je een deel van dat bedrag opneemt, of het gehele bedrag, betaal je over dat opgenomen bedrag rente. Je lost maandelijks een deel af en je kunt op ieder gewenst moment geld opnemen, tot het vastgestelde maximum.

Kies je voor een zakelijke lening, dan heb je in een keer een totaalbedrag tot je beschikking. Je lost het geleende bedrag eveneens maandelijks af. De rente wordt direct berekend over het hele geleende bedrag. Dit is kort gezegd het verschil tussen een zakelijk krediet en een zakelijke lening.

De voordelen van een zakelijke lening via een kredietverstrekker

Een bankinstelling biedt naast zakelijke kredieten ook zakelijke leningen voor ondernemers aan. Dus waarom zou je dan toch voor een lening via een kredietverstrekker kiezen? Daar zijn een aantal redenen voor. De gebruikelijke procedure voor het accepteren van een aanvraag voor een zakelijke lening neemt relatief veel tijd in beslag. Soms gaat het om weken. Als ondernemer heb je niet altijd tijd om daarop te wachten. Je moet nu geld hebben om te investeren in een machine of om een bedrijfsauto te vervangen.

Bij een kredietverstrekker kun je online een offerte opvragen en heb je na acceptatie van je aanvraag, binnen 24 uur of 48 uur het geld al op je rekening staan. Bij een bankinstelling duurt het proces van aanvraag tot uiteindelijke acceptatie en overboeking van het geld aanzienlijk langer.

Een ander voordeel dat een kredietverstrekker biedt, is dat je hier zakelijk kunt lenen zonder jaarcijfers. Bovendien worden er geen gegevens opgevraagd bij het BKR. Je hoeft ook geen businessplan in te leveren. Doordat deze stappen allemaal overgeslagen worden, kan een kredietverstrekker sneller een besluit nemen over het toekennen van de zakelijke lening.

Biedt een kredietverstrekker een gunstige rente?

Een kredietverstrekker zal altijd een concurrerende rente aanbieden, op basis van de marktrente, de hoogte van de lening en de gekozen looptijd. Maar het is wel bekend dat banken over het algemeen een lagere rente hanteren dan een kredietverstrekker. Dit kun je als een nadeel beschouwen bij het aanvragen van een zakelijke lening via een kredietverstrekker. Maar aan de andere kant weegt dit verschil in rente over het algemeen niet op tegen de snelheid waarop je over het leenbedrag kunt beschikken.

Natuurlijk blijft het belangrijk dat je, ook bij de kredietverstrekkers, niet alleen de geboden rentepercentages, maar ook de voorwaarden van de verschillende aanbieders met elkaar vergelijkt. Dan weet je zeker dat je niet alleen snel over het geld kunt beschikken. Je weet bovendien dat het voor jou tegen de meest gunstige voorwaarden is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie