Afbeelding
Foto: Arno Smit via Unsplash

Mag ik een tuinhuis in mijn achtertuin zetten zonder vergunning?

27 oktober 2023 om 14:50 Partnercontent

Als je geen schuur bij je huis hebt, of die is te klein voor alle fietsen, tuinmeubels en andere spullen, dan kun je overwegen om een tuinhuis in je tuin te plaatsen. Dit kun je gebruiken als extra opslag, maar ook als speelhuis voor de kinderen of zelfs als thuiswerkplek als je rustig en geconcentreerd wilt kunnen werken. Maar mag je zomaar een blokhut of tuinhuis in de achtertuin zetten? Hoe zit het eigenlijk met de regels? En als het mag, waar moet je dan verder nog op letten?

Wel of geen vergunning nodig?

Meestal is voor het plaatsen van een tuinhuisje geen vergunning nodig. Wel moet je er op letten dat je slechts een bepaald percentage van je tuin mag ‘bebouwen’. De regels daarvoor zijn meestal te vinden op de website van je gemeente. Als je bijvoorbeeld al een uitbouw aan je huis hebt laten maken dan telt die vanzelfsprekend ook mee. Als je twijfelt kun je het beste vooraf informeren. Als een tuinhuis illegaal wordt geplaatst kan de gemeente je opdragen om het weer af te breken. Dat is natuurlijk zonde van de moeite en de financiële investering. Als je het tuinhuis op meerdere plaatsen in je tuin kunt neerzetten is het ook wel zo aardig om even op te letten of je buren er geen hinder van hebben, bijvoorbeeld doordat de zon van hun terras verdwijnt of dat hun uitzicht wordt beperkt. Maar in principe hoef je met dit soort aspecten geen rekening te houden.

Waar koop je een tuinhuis?

Een tuinhuis kun je vandaag de dag gewoon online bestellen. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Lugarde. Hier vind je meerdere voorbeelden van tuinhuisjes en blokhutten. Je kunt ook een tuinhuis op maat laten maken als je geen keuze kunt maken uit de voorbeelden op de website. Het kan ook zijn dat je een afwijkend formaat wilt omdat het anders niet past in je achtertuin. Zorg er hoe dan ook voor dat je de maten goed opneemt. Het zou natuurlijk heel vervelend zijn als je niet meer met je fiets de tuin uit kunt als je tuinhuis eenmaal is geplaatst of als je het zonnescherm op je terras niet meer volledig kunt uitrollen.

Het onderhoud van een tuinhuis

Een tuinhuis heeft niet heel veel onderhoud nodig. Je kunt het hout eventueel schilderen in een kleur die je leuk vindt, maar je kunt het hout ook beschermen met blanke beits. Dit doe je eens in de paar jaar om het hout zo lang mogelijk mooi te houden. Als je het hout niet bewerkt dan zal dit van bruin naar grijs verkleuren onder invloed van zonlicht, vocht en temperatuurverschillen gedurende het jaar. Met het juiste onderhoud kan een tuinhuisje of blokhut tientallen jaren blijven staan. Let bij de plaatsing op dat de ondergrond voldoende stabiel is zodat je tuinhuis niet kan verzakken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie