
Werken met een WGA uitkering? Zo zit dat
7 juni 2023 om 09:28 PartnercontentZit je in de Werkhervatting Gedeeltelijke Arbeidsgeschiktheid (WGA)? Dan ontvang je de eerste tien jaar een uitkering van je werkgever. Toch is het niet zo dat je helemaal niets meer kan. Daarom vraag jij je misschien af of je mag werken als je een WGA-uitkering krijgt. Vaak wordt gedacht van niet, maar is dit eigenlijk wel zo? In deze tekst vertellen wij je hoe het zit.
Je mag werken naast een WGA-uitkering
Je hebt al recht op een WGA-uitkering als je 35 procent arbeidsongeschikt bent verklaard. Doordat 65 procent van je lichaam nog wel goed werkt, vind je het misschien zonde om hele dagen niets te doen. Dat komt goed uit, want in principe mag je gewoon werken als je een WGA-uitkering ontvangt. De uitkering is namelijk ‘slechts’ een aanvulling op je inkomen, zodat het financieel makkelijker wordt om je hoofd boven water te houden. Als je voor minder dan vijftig procent arbeidsongeschikt bent, red je het mogelijk niet met alleen de uitkering. Je kunt dan (deels) blijven werken, zodat er toch genoeg geld binnenkomt.
Wie naast zijn WGA-uitkering wil werken, heeft hier in principe geen toestemming voor nodig. Het is alleen wel verstandig om de uitkeringsinstanties hiervan op de hoogte te brengen. Ga je meer verdienen dan het jaarloonmaximum? Dan ben je wel verplicht om dit door te geven aan het UWV.
Werk kan invloed hebben op de hoogte van de uitkering
Als je een WGA-uitkering hebt en daarnaast besluit om te gaan werken, kan dit invloed hebben op de hoogte van de uitkering. De verzekeraar waar je werkgever een WGA verzekering heeft afgesloten, kijkt namelijk hoeveel geld je naast de WGA-uitkering verdient. Verdien je meer dan is toegestaan? Dan word je waarschijnlijk gekort op je uitkering. Je bent weliswaar arbeidsongeschikt, maar je hebt aangetoond dat je nog prima in staat bent om te werken. Bovendien is het niet de bedoeling dat je er financieel op vooruit gaat als je een WGA-uitkering ontvangt. Vandaar dat een verzekeraar altijd kijkt hoeveel je verdient naast de uitkering.
Eerder in deze tekst kwam het jaarloonmaximum ook al aan bod. Hiermee wordt het bedrag bedoeld dat je maximaal mag verdienen naast je WGA-uitkering zonder dat dit gevolgen heeft voor de hoogte van je uitkering. Verdien je meer dan het jaarloonmaximum? Dan wordt je WGA-uitkering verlaagd. Het jaarloonmaximum is overigens niet voor iedereen hetzelfde, want dit hangt af van je persoonlijke situatie. Daarnaast wordt dit bedrag ieder jaar opnieuw vastgesteld. Reden genoeg om hier goed naar te kijken als je naast je WGA-uitkering wilt gaan werken. Hierdoor kun je namelijk voorkomen dat je gekort wordt op je uitkering of (veel) geld terug moet betalen.
Hoe zit het met een AOV?
Ben je zzp’er? Dan hoef je geen WGA-verzekering af te sluiten. Je hebt namelijk geen personeel in dienst. Omdat je mogelijk wel een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp hebt, vraag jij je misschien af of je naast deze uitkering mag werken. Ook hiervoor geldt dat dit in principe niet verboden is. De uitkering van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is namelijk bedoeld als aanvulling op je inkomen. Je kunt wel gekort worden op je uitkering als je gaat werken. Ben je slechts gedeeltelijk arbeidsongeschikt? Dan kun je vaak zonder problemen werken naast een AOV. Je bent dan immers nog wel in staat om bepaalde werkzaamheden te verrichten.