Afbeelding
Blokhutwinkel.nl

Hoe behandelt u hars in het hout van een blokhut?

16 februari 2023 om 14:30 Partnercontent

In bijna elke tuin is inmiddels een blokhut of tuinhuis te vinden. Een uitbreiding van de woonruimte door als werkkamer te dienen of simpelweg een plek voor opslag. Deze blokhutten zijn gemaakt van hout en hebben hierdoor een natuurlijke uitstraling. Een bijkomstigheid van dit hout is de hars die het afgeeft. Blokhutwinkel.nl zet een paar zaken op een rij waar u rekening mee houdt als u deze hars behandelt.

Wat is harsvorming?

Harsvorming is een natuurlijk proces waarbij hars door warmte uit het hout loopt. Hars is een bestanddeel van hout en is voornamelijk terug te vinden bij het hout van naaldbomen. Als het ware dient de hars als een pleister of bestandigde delen van het hout. De hars komt uit het hout zetten en droogt daarna op. Op diezelfde plek treedt later niet opnieuw harsvorming op. 

Alcohol de beste remedie

Als u eenmaal een plek hebt ontdekt waar hars uit het hout treedt is de makkelijkste oplossing dit weg te halen met een doekje en een middel op basis van alcohol. hars is erg hardnekkig, dus voorkom dat het op kleding of andere oppervlakken terecht komt. Een andere manier is door de opgedroogde harsvlekken weg te schuren, nadat u deze hebt verwarmt met een föhn.

Niets houdt de hars tegen

Helaas is er niet een manier om te voorkomen dat het hout gaat ‘bloeden’. Hars dringt namelijk ook dwars door verf en olie heen. Er overheen schilderen heeft vaak geen nut. Het is aan te raden het hout één á twee jaar te laten uitlekken en daarna op te schuren en opnieuw te verven. Het grootste deel van de hars is dan uitgelopen en tast hierdoor de verf en olie minder aan. 

Hoe kan ik zorgen voor minder harsvorming?

In sommige houtsoorten treedt minder harsvorming op. Het komt voornamelijk voor bij houtsoorten die afkomstig zijn van naaldbomen. Hier kunt u  bij het samenstellen van uw blokhut rekening mee houden door voor het de juiste houtsoort te kiezen. Vraag aan de specialisten een advies over welke houtsoort het meest geschikt is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie