Afbeelding
Foto: Unsplash

Regel het laatste afscheid goed

25 oktober 2023 om 09:19 Partnercontent

Niemand vindt het leuk om over de dood na te denken. Toch is het slim om hier bij leven al over na te denken, want je wilt straks toch wel dat alles goed geregeld is en dat nabestaanden niet met de kosten opgezadeld worden?

Een uitvaartverzekering geeft de zekerheid dat er geld en zorg is bij het laatste afscheid. En dat je je nabestaanden niet met de uitvaartkosten wilt opzadelen. Een gemiddelde uitvaart in Nederland kost vaak tussen 7.000 en 11.500 euro. En dat kan niet iedereen zo even betalen. Best slim dus om daar nu al bij stil te staan. Want hoe fijn is het om te weten dat alles goed geregeld wordt en nabestaanden geen financiële stress zullen hebben in een toch al moeilijke periode? Als je een uitvaartverzekering afsluit, betaal je een maandelijkse premie om uiteindelijk alle basiskosten voor straks te dekken. Deze premie is voor iedereen weer anders, want die is afhankelijk van onder meer je leeftijd en het verzekerde bedrag. Ook hangt het af van wat je persoonlijke uitvaartwensen zijn. Het is verstandig om bij het afsluiten van een uitvaartverzekering goed te informeren en advies in te winnen, zodat de verzekering naadloos aansluit op de individuele behoeften en omstandigheden.

Welke typen verzekeringen zijn beschikbaar voor het dekken van uitvaartkosten?

Het is belangrijk om goed te overwegen welk type verzekering het beste past bij de individuele behoeften en wensen met betrekking tot de uitvaart. Welke uitvaartverzekering dan het beste bij jou past, hangt af van jouw individuele voorkeuren. Dus waarom niet een uitvaartverzekering vergelijken? Zo heb je bijvoorbeeld de dekking voor specifieke diensten en goederen met een natura uitvaartverzekering die zijn vastgelegd in de polis. Dit kan onder andere bestaan uit de organisatie van de uitvaart, de kist, vervoer, en andere gerelateerde services. Met een naturaverzekering hoeft de nabestaande vaak minder zelf te regelen, omdat de uitvaartonderneming de afgesproken diensten levert. Dat kan een hoop werk en gedoe schelen. Een kapitaalverzekering daarentegen keert een vooraf bepaald geldbedrag uit aan de nabestaanden bij overlijden van de verzekerde. Dit bedrag kan naar eigen inzicht gebruikt worden om de uitvaartkosten te dekken. Het biedt meer flexibiliteit, omdat de nabestaanden de vrijheid hebben om zelf de uitvaartonderneming en de invulling van de diensten te kiezen. Sommige mensen geven de voorkeur aan de zekerheid en het gemak van een naturaverzekering, terwijl anderen weer de flexibiliteit van een kapitaalverzekering prefereren. 

Het beste van twee werelden

Mooier is wellicht als je de mogelijkheid hebt van beiden keuzes. Oftewel: een combinatie verzekering die uit twee onderdelen bestaat: een vrij te besteden bedrag en de volledige ondersteuning van een uitvaartverzorger. Zo staat de nabestaande er niet alleen voor en zijn de basiszaken inbegrepen voor de uitvaart. Denk bijvoorbeeld aan de verzorging van de overledene, het vervoer, de opbaring, een rouw- en volgauto en een standaard kist. Deze uitvaartverzekering wordt aangevuld met een geldbedrag die vrij kan worden besteed. Dat kan handig zijn als je  bijvoorbeeld wilt dat de uitvaart in een kerk plaatsvindt in plaats van een uitvaartcentrum, een pastoor tijdens de dienst te laten spreken of als je een duurdere kist wilt. Met een vrij besteedbaar bedrag kan de uitvaart uitgebreider en persoonlijker worden gemaakt. Een combinatie verzekering bestaat dus uit een dienstenpakket van de uitvaartverzorger en een vrij te besteden bedrag geld. 

Een cadeau voor de toekomst

En behalve een uitvaartverzekering is het ook verstandig om vooraf na te denken over je eventuele nalatenschap. Aan wie zou je je geld of spullen willen schenken of aan welke organisatie bijvoorbeeld? Door een deel van je bezittingen te schenken aan een goed doel, een inzet voor een betere wereld. Het is als een cadeau voor de toekomst, een manier om bij te dragen aan de missie van een organisatie die jij belangrijk vindt. Dit soort dingen kunnen je nu al een voldoening geven. Maar mensen schenken ook hun erfenis aan andere doelen, waarvan een van de meest opmerkelijke wellicht de erfenis is van mode icoon Karl Lagerfeld die miljoenen schonk aan zijn kat Choupette. Deze beroemde kat ligt nu te rentenieren terwijl ze stil ligt te spinnen op haar designerkussentjes. Aan wie je je erfenis ook wilt nalaten, het is verstandig om bij leven een testament of notariële akte op te maken.  

Dit artikel wordt aangeboden door een externe redactie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie