Afbeelding
Afbeelding van Leopictures via Pixabay

Hoe werkt de schadeafhandeling bij een woonverzekering?

14 april 2023 om 08:08 Partnercontent

Een woonverzekering, ook wel bekend als een opstal- en inboedelverzekering, biedt bescherming voor het huis waarin je woont en de spullen die erin staan. Hoewel niemand hoopt ooit schade te ondervinden, kan het natuurlijk altijd gebeuren dat er wel iets misgaat. Hierom is het belangrijk om te weten hoe de schadeafhandeling bij een woonverzekering werkt, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Opstalverzekering en inboedelverzekering

Woonverzekeringen bestaan uit twee delen, namelijk de opstalverzekering en de inboedelverzekering. De opstalverzekering dekt schade aan het huis zelf, terwijl de inboedelverzekering schade aan de spullen in het huis dekt. Wanneer er schade wordt geconstateerd, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de verzekeringsmaatschappij. Vaak kun je dit telefonisch of online doen. Tijdens het gesprek wordt er gevraagd wat er is gebeurd en wat de schade is. Het is belangrijk om zo specifiek mogelijk te zijn en eventuele foto’s te laten zien als bewijs.

Expert voor beoordeling schade

Nadat de schade is gemeld, zal er een expert worden ingeschakeld om de schade te beoordelen. Deze expert zal het huis inspecteren en de schade opnemen. Afhankelijk van de aard en omvang van de schade kan het nodig zijn om verschillende experts in te schakelen, bijvoorbeeld als er sprake is van waterschade of brandschade.

Op basis van de beoordeling van de expert zal de verzekeringsmaatschappij bepalen of de schade wordt gedekt door de woonverzekering. Als dit het geval is, zal de verzekeringsmaatschappij het bedrag dat wordt uitgekeerd berekenen. Dit kan verschillen afhankelijk van de polisvoorwaarden en de hoogte van een eventueel eigen risico.

Wanneer het bedrag is vastgesteld, zal de verzekeringsmaatschappij dit uitkeren aan de verzekerde. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, bijvoorbeeld door het bedrag op de rekening van de verzekerde over te maken of door de kosten van de reparatie of vervanging rechtstreeks te betalen.

Eventueel eigen risico

Het is belangrijk om te weten dat er bij schade aan het huis of de spullen soms sprake kan zijn van een eigen risico. Bij de meeste woonverzekeringen geldt dit overigens niet. Heeft een verzekeraar wel een verplicht eigen risico? Dan is dat vaak een bedrag van rond de € 100,- of € 150,- wat je zelf moet betalen als je schade hebt. 

Niet alle schade wordt altijd gedekt

Het is belangrijk om te onthouden dat een woonverzekering niet alle soorten schade dekt. Schade die is veroorzaakt door opzet of grove nalatigheid wordt bijvoorbeeld niet gedekt. Ook schade die het gevolg is van normale slijtage, of veroudering niet.

Ken de polisvoorwaarde

Om te voorkomen dat er problemen ontstaan bij de schadeafhandeling is het belangrijk om de polisvoorwaarden goed te lezen en te begrijpen wat wel en niet is gedekt. Het is ook belangrijk om regelmatig een inventarisatie te maken van de spullen in huis en ervoor te zorgen dat deze zijn gedekt door de inboedelverzekering.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie