Afbeelding
Foto door form PxHere

Wat valt er eigenlijk onder een opstalverzekering?

6 juli 2021 om 08:40 Partnercontent

Er zijn allerlei verzekeringen die je kunt afsluiten voor je woning, je auto, je fiets en zelfs je huisdier. Sommige zijn verplicht, andere niet. Maar weet je eigenlijk hoe ze precies in elkaar zitten en wat je ermee verzekert? De opstalverzekering is bijvoorbeeld een ondergeschoven kindje in veel gevallen. Omdat veel mensen niet weten wat er precies onder valt, zetten we dat eens op een rij in dit artikel.

De opstalverzekering in het kort

Iedereen die een koopwoning heeft met een hypotheek, is verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Bij een appartementencomplex loopt dit vaak via de VvE. Voor huurwoningen hoeft dat als huurder niet, in dat geval heeft de verhuurder dat al geregeld. Een opstalverzekering dekt schade aan je huis, schuur of garage. Ook alles wat aan je woning vast zit, valt onder de opstalverzekering.

Dit is wel verzekerd

Als je schade hebt aan je huis, schuur of garage door brand, bliksem of ontploffing, dan krijg je die vergoed door de opstalverzekering. Ook wanneer er door diefstal of vandalisme iets stuk is, wordt dit gedekt. Storm, neerslag, aanrijdingen door motorrijtuigen, omgevallen bomen, hijskranen of delen daarvan: ze vallen allemaal onder de dekking van je opstalverzekering. Ook je zonnepanelen en je glas is vaak gewoon meeverzekerd.

Eigenlijk is vrijwel alle schade verzekerd die niet door jouw schuld aan je vaste gebouwen ontstaat. Tenminste, als je de basisdekking kiest. Ga je voor allrisk, dan is ook alles wat je per ongeluk zelf aan schade veroorzaakt aan je huis verzekerd. Net als bijvoorbeeld een gebroken ruit omdat de buurkinderen de bal erdoorheen schieten.

Dit is niet verzekerd

Het is een fijne gedachte als je goed verzekerd bent. Maar het is ook logisch dat je opstalverzekering niet alles dekt. Bijvoorbeeld wanneer je schade veroorzaakt aan je huis door opzet of ernstige nalatigheid. Of wanneer je net iets aan het bewerken of schoonmaken was en er daardoor schade ontstaat. Eigenlijk kun je het kort samenvatten: als je zelf de schade had kunnen voorkomen, dan is de kans groot dat hij niet standaard verzekerd is op je opstalverzekering.

Het is enorm vervelend als er neerslag via openstaande deuren of ramen je huis binnenkomt en er daardoor schade ontstaat, maar je had dit natuurlijk kunnen voorkomen door alles goed af te sluiten op het moment dat het hard ging regenen. Ook schade terwijl er al sprake was van slecht of achterstallig onderhoud, slijtage, verrotting of roest is niet gedekt.

Zo, nu weet je beter wat de opstalverzekering wel en niet dekt!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie