Afbeelding
Foto door Mikhail Nilov via Pexels

Wat verklaart de populariteit van de infrarood verwarming?

14 april 2023 om 00:00 Partnercontent

Het lijkt wel of er vandaag de dag in ieder huis en in iedere winkel of horeca minstens 1 infrarood paneel te vinden is. Hoe komt het dat de infrarood verwarming ineens zo mateloos populair is? De in 2022 fors gestegen prijzen voor stroom en vooral voor gas zijn daar waarschijnlijk voor het grootste deel debet aan. Het kost met dit soort hoge prijzen een vermogen om een ruimte te verwarmen. Er zijn zelfs al bedrijven failliet gegaan door de hoge gasprijs. Of ze hebben hun onderneming beëindigd voordat ze in de schulden kwamen. Ook huishoudens zuchten onder de hoge energielasten. De overheid adviseert om de verwarming een graadje lager te zetten. Maar voor een bepaalde groep mensen zijn ook dan de kosten nog te hoog om maandelijks te kunnen opbrengen. Hierbij speelt ook de hoge inflatie een rol.

Goedkoop verwarmen met infrarood

Tot voor kort kenden we infrarood alleen nog van sauna’s. Een in house sauna is vaak infrarood omdat je dan niet hoeft te rommelen met kolen die op een vuurtje moeten worden gegooid. Ideaal in te bouwen in een slaapkamer die over is sinds de kinderen het huis uit zijn. Maar sinds de energiecrisis van 2022 ontdekken ook steeds meer mensen dat een infrarood paneel prima geschikt is als alternatief voor de dure gasgestookte cv ketel. Met zo’n paneel kun je zeer plaatselijk verwarmen, bijvoorbeeld in de zithoek van de woonkamer waar je ’s avonds verblijft om te ontspannen met een boek of een goede film of serie. De rest van het huis hoeft dan niet of minder te worden verwarmd. Hierdoor bespaar je op je kosten voor verwarming.

Hoe kun je verder nog besparen op je gasrekening?

Als je gebruik maakt van aardgas voor verwarming dan kun je flink besparen op de stookkosten door een paar simpele maatregelen. Verwarm geen ruimtes waar je niet bent. De slaapkamer verwarmen is normaal gesproken niet nodig. Zorg voor een lekker warm dekbed, dan is een omgevingstemperatuur van 15 graden echt voldoende. Goed ventileren is belangrijk, maar buiten dat onnodig deuren open laten staan is natuurlijk niet zo slim. Het aanbrengen van radiatorfolie en tochtstrippen kan ook enorm schelen. Tocht is funest voor het vasthouden van warmte in huis en vaak valt het niet eens op omdat je er aan gewend bent.

Isoleren kan veel energie besparen

De overheid dringt er op aan dat zo veel mogelijk huizen in Nederland worden geïsoleerd. Daarom is het ook mogelijk om hiervoor subsidie te krijgen. Bij Klusaanbieding.nl kun je gereedschap en materiaal bestellen om je huis optimaal te isoleren. Natuurlijk kun je dit ook laten doen door een professioneel bedrijf. Het isoleren van de spouwmuren van een tussenwoning neemt doorgaans maar een halve dag in beslag. Het isoleren van het dak kun je het beste combineren met een complete dakrenovatie of het plaatsen van een dakkapel of groot dakraam. Vloerisolatie heeft vaak wat meer voeten in de aarde. Maar ook dit is een klus die doorgaans niet meer dan een dag in beslag neemt.

Isoleren in stappen

Het plaatsen van een infrarood paneel kunnen veel huiseigenaren qua kosten nog wel behappen. Maar vaak zien ze erg op tegen de totale kosten van het verduurzamen van hun woning. Gelukkig hoeft niet alles tegelijk. Je kunt heel goed in stappen je huis duurzamer maken. Begin bijvoorbeeld met spouwmuurisolatie. Vaak kun je gebruik maken van een voordelige aanbieding door je in te schrijven voor een collectief. Een bedrijf dat bij meer woningen in een stad, wijk of straat de spouwmuren kan isoleren wil vaak een scherpe prijs aanbieden. Daarnaast kun je subsidie aanvragen voor isolatie van je woning. Meer informatie daarover is in te winnen bij je gemeente.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie