Afbeelding
Foto: Pexels

Wat zijn de voor- en nadelen van LED stripverlichting?

3 september 2021 om 11:47 Partnercontent

LED lampen brengen nu een revolutie teweeg in de wereld van verlichting. Ze hebben een groot aantal voordelen ten opzichte van gloeilampen en tl-lampen, wat heeft geleid tot enorme verkopen op de particuliere en zakelijke markt. Het enige probleem met LED verlichting is dat ze in vele soorten en maten verkrijgbaar zijn. In dit informatieve artikel zullen we kijken naar LED lichtstrips, de voor- en nadelen hiervan worden namelijk genoemd. 

Wat zijn de voordelen van LED lichtstrips?

1. Minder elektriciteit: Zoals alle LED technologie gebruiken LED strip lights minder elektriciteit binnen hun werking. Een gemiddelde meterstrook LED’s verbruikt ongeveer 7,2 watt aan stroom, wat neerkomt op ongeveer 90 procent efficiënter dan andere soorten licht. Dit maakt ze zeer betaalbaar om te gebruiken en stelt gebruikers in staat om te experimenteren met opstellingen die aanzienlijk groter zijn zonder angst voor het hebben van een buitensporige energierekening.

2. Flexibel: Armaturen die conventioneel zijn, worden meestal in glazen behuizingen geplaatst, die inflexibel en delicaat zijn. Ter vergelijking: de LED lichten op striplampen zijn gemonteerd op een flexibel lint van een printplaat die rond hoeken van 90 graden kan worden gebogen en op diverse oppervlakken kunnen worden aangepast.

3. Kleur: LED lampen kunnen een veel bredere selectie van kleuren nabootsen dan conventionele vormen van verlichting, waardoor ze bijzonder geschikt zijn als je een vreemde kleur licht wilt hebben in je huis. Naast het normale warmwit en koelwit kan namelijk ook een breed spectrum aan andere kleuren worden geproduceerd.

4. Lang levensduur: Als lichtbronnen zijn LED lampen normaal gesproken behoorlijk robuust en hebben ze een zeer lange levensduur. Terwijl gloeilampen een verwachte levensduur tot uitval van 1000 uur kunnen hebben, wordt van LED’s in veel gevallen gezegd dat ze een levensduur hebben van maximaal 100 duizend uur. Dit is meer dan 11 jaar! Maar dit aantal is erg bedrieglijk. Net als alle andere lichtbronnen nemen de prestaties van LED verlichting in de loop van de tijd af en deze vermindering wordt sterk beïnvloed door variabelen zoals temperatuur en werkstroom.

5. Snijden: LED striplichten behoren tot de weinige vormen van licht die er bestaan die kunnen worden gesneden. Ze zijn voorzien van snijden op punten langs hun hele spanwijdte, wat vaak wordt gebruikt om stroken in te korten of om afzonderlijke stroken te maken. Niet-soldeerverbindingen kunnen worden gebruikt voor een eenvoudige herverbinding, maar je kunt ook proberen de verkoper te vragen om deze taak voor je uit te voeren. 

6. Besparingen: Vanwege de lage hoeveelheid energie die ze verbruiken en hun lange levensduur, verlagen LED lampen vaak de totale verlichtingskosten aanzienlijk. Hierdoor kun je dus energie besparen op zowel de korte als de lange termijn, wat ervoor zorgt dat je geld zult besparen met behulp van de LED verlichting in je huis. Ook met een LED buitenlamp met sensor is dit mogelijk. 

Wat zijn de nadelen van LED striplichten?

1. Lastige vervanging: Het vervangen van LED lampen in een lichtstrip kan lastig zijn. Afhankelijk van het soort strip moet mogelijk de hele set worden vervangen in plaats van slechts één lamp.

2. Weinig licht: Omdat LED lichten zijn gemaakt van een vaste stof, kan een deel van het gegenereerde licht erdoor worden geconsumeerd. Dit leidt tot lagere helderheidsniveaus in vergelijking met andere gloeilampen.

3. Lijm: Veel LED lichtstrips worden via een plakpasta op oppervlakken bevestigd. Dit kan ook na verloop van tijd verwaarlozen en kan vlekken veroorzaken wanneer het wordt verwijderd.

4. Duur: LED lampen besparen eigenaren in de toekomst geld, maar de eerste aankoop kan wat prijzig zijn.

5. Dalende opbrengsten: Na verloop van tijd kan LED verlichting onbetrouwbaar worden en kunnen deze lampen verschillende helderheidsniveaus creëren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie