Afbeelding
Foto: Pixabay

Wat is het beste boekhoudprogramma voor ondernemers?

4 maart 2022 om 15:15 Partnercontent

Als startende ondernemer beginnen aan de boekhouding is voor iedereen lastig. Je moet er even aan wennen en er je draai in vinden. De boekhouding goed bijhouden geeft rust en voorkomt extra werk aan het eind van elk kwartaal en jaar. Bovendien houd je overzicht over je cijfers. Wist je dat een chaotische boekhouding een van de meeste oorzaken van faillissementen bij startende ondernemers is? Daarom is een goede boekhouding erg belangrijk. Een boekhoudprogramma kan daarbij helpen. Daarom stellen we je ook voor aan het beste boekhoudprogramma zzp.

Houd inkomsten en uitgaven privé en vanuit je onderneming uit elkaar

Voor de overzichtelijkheid is het essentieel dat ondernemers werk- en privézaken uit elkaar houden. Open dus altijd een zakelijke rekening, zodat alle zakelijke transacties voortaan via dat account lopen. Zo voorkom je dat ook je privé administratie bij een controle betrokken wordt en je hebt gelijk een actueel overzet van je omzet. Als je alles gescheiden houdt, hoef je ook niet alles lang te bewaren. Bij je zakelijke administratie geldt de bewaartermijn van zeven jaar voor de Belastingdienst. Voor privézaken is dit vijf jaar. Door het los van elkaar te doen kan er ook geen verwarring ontstaan.

Zet facturen direct uit na je opdracht

Bekijk elke maand je omzet en verwerk bonnen en facturen direct. Op die manier houd je je boekhouding overzichtelijk. Het is zelfs verplicht om je facturen niet te laat te versturen. Doe dit dus maandelijk. De Belastingdienst wil dat je dit uiterlijk de 15de doet in de maand nadat je een product of dienst hebt geleverd. Let hier dus goed op. Snel factureren is ook goed voor je cashflow. Hoe sneller het bedrag op je rekening staat, hoe sneller je weer kunt investeren in je bedrijf of ontwikkeling. Dat is handig toch? Bovendien kun je gelijk bedragen apart zetten om te sparen of beleggen. Ook zie je snel of klanten nog niet betaald hebben en een herinnering sturen.

Kijk goed naar de kwartalen

Voor je btw-aangifte en inkomstenbelasting gelden altijd vaste data van de factuur. Krijg je een factuur op 29 maart? Dan geldt die voor het eerste kwartaal. Ook als je hem pas op 1 april betaalt. Dit geldt ook voor facturen die je verzendt. Sla alles dus direct op met de juiste datum en het bijbehorende kwartaal. Er zijn allerlei boekhoud-apps en scanners waarmee je direct als je iets koopt de bon digitaliseert. Handig, want staat de bon meteen in je administratie en heb je altijd een leesbare kopie. Ook kun je in een boekhoudprogramma je gehele boekhouding archiveren. Dit mag gewoon van de Belastingdienst. Zolang je het maar een aantal jaar kan bewaren. Een voorbeeld van een goed boekhoudprogramma is e-Boekhouden.nl. Je kan met dit programma offertes maken, factureren en je uren bijhouden. Dit is dus erg handig bij het goed onderhouden van je onderneming. Je hebt er makkelijk toegang toe en het programma is goed te begrijpen. Op die manier kan jij meer tijd steken in je product en/of dienst.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie