Afbeelding
Foto Unsplash

Kun je een huis kopen met Bitcoin in Nederland?

7 november 2022 om 14:00 Partnercontent

In Nederland is Bitcoin geen wettig betaalmiddel, echter het kopen van een huis met Bitcoin behoort zeker wel tot de mogelijkheden. Er zijn tot op heden nog maar weinig transacties geweest en dit komt eigenlijk omdat er tot op heden nog een aantal praktische bezwaren zijn. Zo wil de fiscus nog altijd worden betaalt met geld dat door overheden wordt uitgegeven, het zogenoemde fiatgeld. In dit artikel gaan we diep in op de vraag of je een huis kunt kopen met Bitcoin. 

Geen wettig betaalmiddel, dus ruilhandel

Als je kijkt naar het kopen van een huis met Bitcoin dan is er eigen sprake van ruilhandel. Dit dus omdat de Bitcoin in ons land (nog) geen wettig betaalmiddel is. De weg naar de notaris is er eentje die moet worden afgelegd, maar deze kan je wel betalen met cryptomunten. Oor de Rechtbank Amsterdam werd op 14 februari bevestigd dat dit perfect afdwingbaar is. De betreffende rechter oordeelde toen dat Bitcoin overdraagbaar is en een waarde vertegenwoordigt. Appeltje eitje zou je dus denken, maar niet is minder waar.

Overdrachtsbelasting: euro’s en niets anders

Waar de transactie in principe in Bitcoin kan plaatsvinden, geldt dit (nog) niet voor de overdrachtsbelasting. Overigens betaal je BTW ook in euromunten, omdat de fiscus geen Bitcoin of andere cryptomunten accepteert als betaling. Eveneens accepteren banken ook (nog) geen aflossingen op basis van crypto’s. Er zijn wel kredietverstrekkers die fiatgeld lenen voor een bedrag dat evenredig is met de waarde van een cryptowallet, welke dan als onderpand moet worden gegeven. Je moet dus flink wat shiba inu kopen om in aanmerking te komen. De ervaring leert dat je echt een flink cryptokapitaal moet bezitten wil je überhaupt in aanmerking komen. Daarnaast betaal je ook nog eens een torenhoge rente hiervoor. 

Extra uitdagingen

Prijsfluctuaties zorgen ervoor dat de koers van bijvoorbeeld bitcoin cash, tussen het moment van tekenen van een koopcontract en het moment van betaling, er ineens heel anders uit kan zien. Een slimmigheidje is hier dat je dus op het koopcontract euro’s moet noemen en op het moment van betaling terug moet rekenen naar Bitcoin. Het is wel zaak om dit juridisch helemaal dicht te timmeren zodat er geen onduidelijkheid over kan ontstaan. Is het dus wijs om in ieder geval nog een aantal jaar te wachten? Ja, wij denken dat het momenteel nog (te) lastig is om dit alles te realiseren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie