Afbeelding
Griftschool

Oekraïense basisschool in Woudenberg: ‘Iedereen denkt met ons mee’

10 juli 2022 om 07:35 Maatschappelijk

WOUDENBERG In Woudenberg is er onder leiding van Dorine de Jong, schoolleider van De Griftschool, een Oekraïense basisschool gestart. Met hulp van Platform Woudenberg voor Oekraïne en alle Woudenbergse basisscholen is De Kleine Schans ingericht met lesmaterialen en speelgoed. Elke ochtend komen Oekraïense kinderen van 6 t/m 11 jaar bij elkaar en krijgen ze les in hun eigen taal. 

In totaal helpt het platform zo’n 75 vluchtelingen waarvan de helft kind is. In de voorjaarsvakantie, toen de oorlog in Oekraïne net was begonnen en de eerste vluchtelingen aankwamen, heeft Dorine de Jong het platform benaderd en voorgesteld om het basisonderwijs voor de kinderen te organiseren. ,,Elk kind heeft recht op onderwijs en moet kunnen leren en spelen. Deze kinderen dus ook”, aldus de schoolleider.

Op 15 maart startte de school in De Camp. Later toen het zaaltje daar te klein werd, verhuisde ze naar een ruimte in De Schans. Op dit moment telt de school 38 leerlingen, verdeeld over twee klassen. ,,Alle Woudenbergse basisscholen hebben materiaal aangeleverd zoals verf, schriften en lesboeken. Bij de kringloopwinkel hebben we puzzels, spelletjes en ander speelgoed gehaald.”

De lessen worden verzorgd door drie Oekraïeners die in hun thuisland werkzaam waren als leerkracht. ,,Ze krijgen taal en rekenen, tijdens de muziekles wordt gezongen en gedanst, en er wordt met elkaar gepraat over de leuke en minder leuke dingen.” Naast de lessen in De Schans gaan de kinderen ook sporten met SNO. ,,Iedereen denkt met ons mee. Deze kinderen hebben veel meegemaakt, maar ik hoop dat we op deze manier wel de hulp kunnen bieden die ze nodig hebben.”

Buitenlandse kinderen komen in Nederland vaak in een speciale taalklas terecht voordat ze naar de basisschool gaan, maar dat is in deze situatie lastig omdat de stroom leerlingen groter is dan deze specifieke scholen aankunnen.

De Jong is al benaderd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. ,,Na de zomer moet er een officieel tijdelijk onderwijsvoorziening worden aangevraagd”, vertelt ze. ,,Daarvoor ga ik samen met de drie docenten een lesprogramma schrijven. We willen ook gaan starten met lessen Nederlands en Engels. Daar hebben we dus nog een leerkracht voor nodig.”

Voor zowel de Oekraïense leerkrachten als leerlingen is deze school een tijdelijke oplossing. Na de zomer van 2022 wilden ze weer terug naar Oekraïne. ,,Helaas zit tussen willen en kunnen ook wat. Het is nog niet verstandig om terug te gaan. We kijken steeds van vakantie tot vakantie hoe de situatie in Oekraïne is en wat dat gaat betekenen voor de school.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie