De eerste vluchtelingen uit Oekraine en hulpverleners uit Woudenberg
De eerste vluchtelingen uit Oekraine en hulpverleners uit Woudenberg Polesie Nederland BV

Eerste Oekraïense vluchtelingen aangekomen in Woudenberg, opvangplekken gezocht

3 maart 2022 om 12:00 Maatschappelijk

WOUDENBERG Met Irene Houtsma voorop is er deze week een Woudenbergs platform opgericht om de inwoners van Oekraïne te helpen. ,,Als platform willen wij ons inzetten voor opvang van Oekraïense gezinnen in Woudenberg, hulp ter plekke in Oekraïne of in de grensgebieden met veel vluchtelingen en acties gericht op morele steun. Denk aan het hijsen van de Oekraïense vlag bij het gemeentehuis.’’ Inmiddels zijn de eerste Oekraïense vluchtelingen in Woudenberg aangekomen. 

Voor het platform ligt er op dit moment prioriteit bij de opvang van Oekraïense gezinnen. Hulp is begonnen bij de in Woudenberg gestrande Oekraïense chauffeur. De fabriek van het Woudenbergse bedrijf Polesie Toys ligt in Wit-Rusland op 30 km van de Oekraïense grens en heeft Oekraïense medewerkers met contacten met de in Woudenberg gestrande Oekraïense chauffeur. Henry van Veenendaal van Polesie Toys heeft in Polen het gezin van de chauffeur en familie opgehaald. Dinsdag 1 maart zijn deze eerste zeven mensen in Nederland aangekomen. Zij worden opgevangen door Polesie en voorzien van huisvesting.

Maar er gebeurt meer. Spontaan zijn donaties versterkt door APCasing, Hotel Schimmel en Hoveniersbedrijf Sinke. Aankomende zondag vertrekken Jack van Brummelen en Ben Schmidt op persoonlijk initiatief met een bus richting Polen om vijftig Oekraïense vluchtelingen op te halen. ,,Het platform is op zoek naar mensen die deze Oekraïense gezinnen op willen vangen voor een bepaalde periode. Dat heeft de grootste prioriteit op dit moment”, aldus Irene Houtsma.

Hoewel verschillende van de op 28 februari aanwezige organisaties contacten hebben in de Oekraïne, Wit-Rusland, Polen en Moldavië, is nog niet duidelijk aan welke producten behoefte is. Irene Houtsma geeft aan dat het platform dus nog geen goederen gaat inzamelen. Ook omdat het soms beter is om het ter plekke te kopen zodat het dan direct ter plaatse is. Wel is er behoefte aan financiële middelen, in eerste instantie om de mensen vanuit de grensregio’s naar Nederland te krijgen. Hiervoor zijn al onderlinge contacten gelegd tussen de deelnemers aan het platform.

Mensen die een bijdrage willen leveren aan het opvangen van Oekraïense gezinnen of zich op een andere manier willen inzetten voor de Oekraïense inwoners, kunnen contact opnemen met Irene Houtsma en de andere initiatiefnemers via info@WoudenbergVoorOekraine.nl en via de website.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie