Scouts ruimen zwerfvuil op

5 november 2007 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - Op zaterdag 27 oktober, hebben ruim tachtig Scherpenzeelse Scouts ’s ochtends in Scherpenzeel en een kleinere groep Scouts ’s middags in Woudenberg een grote zwerfvuil-actie gehouden. De opbrengst is ruim 175 kilo zwerfvuil. Dus papier, karton, blikjes, lege zakken, flessen, onderdelen van fietsen en andere attributen die zomaar weggegooid worden in onze natuur.

De jongste Scouts in de leeftijdcategorie van 5 tot en met 11 jaar van Scouting Scherpenzeel hebben iedere week hun opkomsten in en rondom hun clubhuis aan de Koepel en de Breelaan in Scherpenzeel. Met respect voor de natuur laten zij dit altijd achter zoals het hoort, dus zonder zwerfvuil. ,,Een geweldige instelling die wij het liefst bij alle jeugd (en hun ouders) zouden zien”, zegt wethouder Jan van Kampen bij het ontmoetingspunt Lambalgen in Scherpenzeel. Door het doorknippen van een lint van verzameld zwerfvuil geeft Van Kampen het startsein aan de jonge Scouts om het rondslingerend zwerfvuil op te halen. Ieder jaar wordt een ander gebied van Scherpenzeel aangepakt. Dit keer was het de beurt aan het Zuidelijke deel van Scherpenzeel met Plan Zuid en het fietspad langs het Valleikanaal. Gewapend met prikkers, grijpers, scheppen, vuilniszakken en handschoenen leveren de tachtig jonge scouts ruim honderd kilo zwerfvuil in. Het resultaat van twee uren ‘rapen’ in Scherpenzeel. Eén van de eigenaren, mevrouw Patijn zorgde uit dank voor deze actie voor limonade en koek voor de kinderen.

’s Middags zijn de oudere Scouts actief in Woudenberg. De kleinere groep met ongeveer twintig meisjes en jongens variërend in leeftijd van 12 tot 17 jaar starten ook hier met het doorknippen van het zwerfvuillint. Wethouder Schreuder is zeer benieuwd wat het resultaat zal zijn en wenst de Scouts met gemengde gevoelens ‘veel succes’ met de actie. Uiteraard hoopt hij dat de inwoners van Woudenberg uit zichzelf al goed met hun eigen vuil omgaat. Toch bleek ook deze actie zeer nuttig en haalde de kleine club jongeren 75 kilo zwerfvuil uit de straten van Woudenberg.

Het respect voor de natuur en leefomgeving en gewoon gezond verstand vinden beide wethouders uit Scherpenzeel en Woudenberg belangrijk. Dit zijn de juiste ingrediënten om onze woon- en recreatieomgeving schoon te houden. Dat is immers de basis van ons leefplezier. “Scouting Scherpenzeel pakt die verantwoordelijkheid uitstekend op met deze actie”, concluderen de wethouders van beide dorpen. En ook voorzitter W. Schimmel van de gemeentelijke adviescommissie recreatie, toerisme en cultuur geeft de scouts een pluim voor hun inzet en betrokkenheid bij dit goede initiatief.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie