Wethouder Moniek van de Graaf streeft naar betaalbare woning voor iedere Woudenberger.
Wethouder Moniek van de Graaf streeft naar betaalbare woning voor iedere Woudenberger. Gemeente Woudenberg

Gemeente vraagt inwoners inbreng in onderzoek woningmarkt: ‘Doe mee met de woon-enquête’

20 mei 2023 om 17:09 Wonen

WOUDENBERG Welke mix van soorten woningen zou er in de komende jaren gebouwd moeten worden zodat iedere Woudenberger prettig en betaalbaar kan (blijven) wonen in het dorp? Die vraag staat centraal in de online enquête die de gemeente momenteel houdt om de inbreng van inwoners op te halen voor de nog op te stellen nieuwe Woonvisie. Er zijn al de nodige reacties binnen, maar wethouder Moniek van de Graaf hoopt dat nog meer inwoners mee willen doen aan deze enquête die te vinden is op de website van de gemeente.

,,Mijn droom?’’, zegt de wethouder. ,,Een betaalbare woning voor iedere Woudenberger: starters én doorstromers, met een grote én een kleine(re) portemonnee, huurders én kopers. Precies om die reden heb ik, als wethouder Wonen, de kennis van de inwoners van Woudenberg nodig. Daarbij wil ik graag weten van hún woonwensen zijn. Welke soort woningen willen de inwoners van Woudenberg dat er gebouwd worden, voor henzelf en/of voor hun kinderen als ze eraan toe zijn om op zichzelf te gaan wonen. Op wat voor soort woningen zitten de starters te wachten? En als mensen kleiner willen gaan wonen, wat voor een woning zoeken ze dan? Bouwen in andere delen van ons dorp zal ook niet stil komen te staan. In welke straten en buurten zijn aanpassingen nodig? Hoe zien ze wonen rond het centrum: voor welke doelgroepen en waar zijn de ideale plekken? Kan de woonkwaliteit in de buurten beter? Ik hoor het graag!

De Woonvisie gaat over hoe Woudenberg zich positief kan blijven ontwikkelen als een fijn dorp om in te wonen. Dat iedereen die in Woudenberg wil blijven wonen een woning kan vinden die past: prettig en betaalbaar’’, besluit van De Graaf.

Peter Leliveld van bureau KAW, die de online enquête voor de Woonvisie voor de gemeente heeft uitgezet, benadrukt dat de input van inwoners en marktpartijen/ondernemers hard nodig is bij het opstellen van de Woonvisie. ,,Het gaat om belangrijke keuzes maken voor Woudenberg. In de nieuwe visie wordt het woningmarktonderzoek van 2022 gekoppeld aan een uitvoeringsprogramma; geen vage taal, maar concrete stappen naar een bij Woudenberg passend woningaanbod.’’ 

Naast een gesprek met Omnia Wonen, de woningcorporatie die in Woudenberg de zorg heeft voor voldoende sociale huurwoningen, heeft Leliveld tijdens twee informatieavonden ook al gesproken met inwoners en marktpartijen/ondernemers. ,,Vooral de laatste was redelijk bezocht’’, zegt hij. ,,De avond met inwoners helaas wat minder, maar we hopen van deze groep nog een beter beeld te krijgen van hun wensen en ideeën middels de online enquête. Daarin kunnen ze niet alleen de eigen woonwensen kenbaar maken, maar bijvoorbeeld ook middels een aantal stellingen aangeven wat ze belangrijk vinden in Woudenberg. 

‘Woudenberg als bruisend dorp of Woudenberg als rustgevend dorp’, ‘bouwen om het woningtekort tegen te gaan of is het behoud van het dorpse karakter belangrijker dan veel woningen bouwen’, ‘meer nieuwe woningen, maar dan kleiner of minder nieuwe woningen, maar groter’ en ‘voorrang geven aan eigen inwoners of mensen van buiten de gemeente zijn even welkom’, zijn een paar voorbeelden van de stellingen in de enquête. Maar het gaat ook om waar bij voorkeur moet worden gebouwd en wat er verbeterd kan worden bij bestaande woningen en buurten.’’

Ook in Woudenberg is de druk op de woningmarkt (zowel in de koop- als in de huursector) in de afgelopen jaren enorm toegenomen, onder meer door de instroom vanuit omliggende (vooral westelijke) gemeenten, waaronder relatief veel gezinnen, zo is gebleken uit het woningmarktonderzoek van 2022. 

Het maakt het samen nadenken over de Woonvisie volgens de gemeente nog belangrijker, want het gaat om ieders toekomst. Vandaar de oproep aan alle Woudenbergers om vooral deel te nemen aan de enquête die de komende tijd nog online staat en op internet te vinden is via de zoekterm woonvisiewoudenberg op de website, dan wel de link op de sociale media-pagina’s van de gemeente. ,,Samen maken wij Woudenberg aantrekkelijker, veelzijdiger en vooral geschikt voor alle doelgroepen.’’

De enquête kan hier worden ingevuld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie