Afbeelding
anp / Ginopress

In Woudenberg vorig jaar vijftig doorrijders na ongeval

6 juli 2023 om 12:30 Verkeer en vervoer

WOUDENBERG In de provincie Utrecht rijden wekelijks minstens 103 weggebruikers weg na een ongeval. In de gemeente Woudenberg zijn er in heel 2022 vijftig wegrijders geregistreerd. Dit komt neer op 95 gevallen per 10.000 huishoudens. In Renswoude werd met een totaal van 25 het minst vaak een proces-verbaal opgemaakt voor wegrijden na een ongeval. Dit concludeert verzekeraar Independer op basis van politiecijfers en data van het Waarborgfonds.

Job van der Mark

Een schutting omver rijden, tegen een geparkeerde auto aan botsen of een andere verkeersdeelnemer aanrijden: bestuurders die blik- of letselschade veroorzaken moeten zich altijd melden bij de benadeelde. Ondanks dat wegrijden strafbaar is, ging het vorig jaar vaak mis in Utrecht. Er was binnen de provincie zelfs een lichte stijging van 3,7 procent ten opzichte van 2021.

Gemeenten met de meeste wegrijders

In de stad Utrecht werd het vaakst aangifte gedaan door slachtoffers, maar ook in Amersfoort ging het vaak mis. De top 10-gemeenten in Utrecht met de meeste wegrijders:
• Utrecht (stad): 1.660 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
• Amersfoort: 470 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
• Woerden: 410 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
• Nieuwegein: 320 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
• Vijfheerenlanden: 245 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
• Zeist: 235 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
• Stichtse Vecht: 225 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
• Veenendaal: 210 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
• Houten: 185 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
• Utrechtse Heuvelrug: 160 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk

Minimaal 68 miljoen euro aan schade

“Als je slachtoffer bent van een doorrijder na een ongeluk, dan kun je aanspraak maken op het Waarborgfonds. Alle mensen met een autoverzekering betalen mee aan dit fonds. Hoe meer mensen er door rijden hoe meer de premie voor iedereen zal stijgen”, legt Menno Dijcks auto-expert van Independer uit. Wegrijders veroorzaken flink wat schade. In 2022 keerde het Waarborgfonds zo’n 68,1 miljoen euro uit aan slachtoffers. Het totale schadebedrag ligt waarschijnlijk nog een stuk hoger, omdat er lang niet altijd bewezen kan worden dat een ander motorvoertuig betrokken was bij de schade. Ook doen niet alle slachtoffers aangifte.

Doorrijden strafbaar

Dijcks: “Iemand die een aanrijding veroorzaakt, is wettelijk verplicht op de plaats van het ongeval te blijven tot de politie er is. Doet iemand dat niet, dan is die persoon strafbaar. Dit kan ook gevolgen hebben voor jouw autoverzekering, omdat de verzekeraar die kan opzeggen. Het afsluiten van een nieuwe polis wordt dan een stuk moeilijker.”
Op doorrijden staat een maximale gevangenisstraf van drie maanden en een geldboete van ten hoogste 8100 euro. Ook kan iemand zijn rijbewijs voor maximaal vijf jaar kwijtraken.

Job van der Mark
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie