Afbeelding
Wijkplatform De Burgt

'Weinig autovandalisme in Woudenberg'

29 oktober 2019 om 14:09 Overig

WOUDENBERG Woudenberg is relatief veilig als het gaat om autovandalisme. Afgelopen jaar werden er tien auto’s opzettelijk beschadigd.

Dit blijkt uit een data-analyse door verzekeraar Independer, naar aanleiding van de wintertijd die afgelopen weekend in is gegaan. Lange avonden betekenen traditioneel een toename van vandalisme aan auto’s. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld om opzettelijk in het lak aangebrachte krassen, kapot getrapte zijspiegels, ingeslagen ruiten en lek gestoken banden. 

Afgelopen jaar werden er in Nederland in totaal 32.795 gevallen van autovandalisme geregistreerd, zo blijkt uit CBS-cijfers. Dat zijn dagelijks 89 gevallen van autovandalisme, oftewel bijna vier keer per uur wordt een autobezitter slachtoffer van autovandalisme. Amsterdam (1665) en Rotterdam (1695) springen er wat absolute aantallen uit. Dichter bij Woudenberg heeft vooral Utrecht veel gevallen van autovandalisme: 785.

Woudenberg heeft in de regio een van de laagste scores. Alleen Scherpenzeel en Renswoude met elk vijf gevallen hebben betere cijfers. In gemeenten als Ede (205), Nijkerk (60) Barneveld (50), Amersfoort (350) en Leusden (35) zijn vorig jaar namelijk meer auto’s beschadigd door vandalen.

Landelijk gezien zijn in 8 procent van alle gevallen van autovandalisme de daders ook opgespoord. In Woudenberg is daarentegen geen enkele dader gepakt, net als in Scherpenzeel en Renswoude. Barneveld (10 procent), Leusden (14,3), Amersfoort (4,3), Nijkerk (8,3) en Ede doen het wat dat betreft beter. 

Veel autobezitters denken dat als zij schade aan hun auto hebben door vandalisme, een beroep kunnen doen op het Waarborgfonds. Dat is echter niet het geval, Zij krijgen uitsluitend een vergoeding van hun verzekering als zij een allrisk-dekking hebben.

Het complete onderzoek is te vinden op de website van Independer. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie