De tour stopte afgelopen week in De Breehoek.
De tour stopte afgelopen week in De Breehoek. SGP

SGP-avond over stikstofproblematiek: ‘Het moet anders’

15 november 2022 om 09:07 Politiek

WOUDENBERG De SGP-fractie in de provincie Utrecht is bezig aan een Tour de Boer door heel de provincie. De tour stopte afgelopen week in Scherpenzeel met een avond die was georganiseerd door de SGP-afdelingen van Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg. Er waren zo’n honderd belangstellenden.

Tijdens de avond was er op het podium in De Breehoek in Scherpenzeel ruimte voor de verhalen van melkveehouder Henk van der Wind, landbouwadviseur Steven van Westreenen, onderzoeksjournalist Geesje Rotgers en SGP-Statenlid in de provincie Utrecht Bertrick van den Dikkenberg. Zij gingen elk vanuit hun eigen expertise en invalshoek in op de vraagstukken die op dit moment op de agrarische sector afkomen. Henk van der Wind stelde dat hij als boer niet begrijpt dat er niet veel meer nagedacht wordt over het geopolitieke belang van voedsel in Europees verband. Nederland moet worden gezien als een voedselaccu voor Europa. Nergens is de grond zo geschikt om melk en kaas te produceren als in Nederland. 

Steven van Westreenen bracht de zorgen van de agrarische sector onder woorden door vragen te stellen bij het beleid en naar voren te brengen wat hij in de praktijk van zijn advieswerk tegen komt. Geesje Rotgers liet zien hoe de EU daadwerkelijk kijkt naar de Nederlandse natuur en legde uit dat er in de Nederlandse natuur veel meer speelt dan alleen stikstof. Stikstof is maar een heel klein onderdeel, dat momenteel erg wordt uitvergroot. Bertrick van den Dikkenberg schetste het perspectief dat zijn fractie ziet voor de agrarische sector in de provincie Utrecht. Na de pauze was er ruimte voor vragen en gesprek. Vanuit de zaal kwamen veel kritische vragen over het huidige landbouw- en natuurbeleid. Boeren toonden zich bezorgd over de positie van de agrarische sector in Nederland en lieten merken weinig praktisch inzicht te zien in het Haagse beleid. 

De bijeenkomst was een vierde avond in een serie van negen door heel de provincie Utrecht. Statenlid Bertrick van den Dikkenberg gaat onder de noemer van Tour de Boer naar alle hoeken van de provincie om te luisteren naar boeren en te vertellen waar de SGP zich de afgelopen periode voor heeft ingezet en welk perspectief de fractie ziet voor de agrarische sector.

Van den Dikkenberg: ,,Het was goed om ook in de omgeving van Woudenberg, Renswoude en Scherpenzeel de zorgen aan te horen. Opnieuw hoorden we vanavond verhalen van mensen die best iets willen doen, maar het vertrouwen in de overheid zijn kwijtgeraakt. Die jonge agrariër die mij vraagt om een perspectief voor de komende 20 jaar. Dat is waar we deze avonden voor beleggen. Wij willen in de provincie laten zien hoe belangrijk het is om met boeren in gesprek te gaan en hen perspectief te bieden. Wat we nu doen, is alleen maar alles vast laten lopen. Dat moet anders.”

Om een perspectief te schetsen en een stap te zetten in het herstel van vertrouwen is Van den Dikkenberg met zijn fractie bezig aan een visie landelijk gebied die voor de coalitieonderhandelingen van voorjaar 2023 klaar moet zijn. In deze visie zet de SGP uiteen wat er nodig is om het vertrouwen in het landelijk gebied te herstellen. De visie bestaat uit drie onderdelen: een vitaal platteland, een toekomstbestendige landbouw en een robuuste natuur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie