Afbeelding
Photo by Roger Starnes Sr on Unsplash

Groei in elektrische laadpalen

Partnercontent

De wereldwijde marktomvang van laadstations voor elektrische voertuigen werd geschat op 35 miljard dollar in 2021 en zal naar verwachting in 2030 meer dan 417 miljard dollar bedragen en zal naar verwachting jaarlijks groeien met ongeveer 30% tijdens de periode 2022 tot 2030.


De toename van CO2-uitstoot en andere gevaarlijke stoffen door de transportsector en personenauto’s heeft de intrede van elektrische voertuigen noodzakelijk gemaakt. Als gevolg hiervan is er een groeiende vraag naar oplaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen in bedrijventerreinen en woonwijken. 

Samenwerking

Meer samenwerking tussen autofabrikanten voor oplaadinfrastructuur, evenals een abonnementsmodel, zullen naar verwachting ook de marktexpansie stimuleren. Met het toenemend gebruik van elektrische voertuigen zal het aantal commerciële laadpalen naar verwachting ook toenemen. 

Bedrijventerreinen

Vergeleken met woonwijken, liggen er meer kansen voor laadpalen op bedrijventerreinen. Acties om de laadinfrastructuur op bedrijventerreinen en commerciële locaties te verbeteren, kan van cruciaal belang zijn om het gebruik van elektrische voertuigen te vergroten. Zo zijn laadpalen op parkeerplaatsen al verplicht in Nederland.

Wanneer men lange afstandsreizen maakt, is het namelijk prettig als een auto opgeladen kan worden op een bedrijventerrein. Zo hoeft men dus niet bij vreemden aan te bellen om even een paar uur de auto op te laden. 

Gelukkig doen gemeenten er al veel aan om laadpalen te faciliteren, zoals in Woudenberg, waar er al 53 laadplekken zijn geplaatst.

Mogelijkheden

De toegenomen omarming en het gebruik van elektrische voertuigen heeft de noodzaak van de ontwikkeling van laadinfrastructuur extra benadrukt. Toonaangevende bedrijven voor elektrische voertuigen besteden veel geld aan oplaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen en aan onderzoek om snellere en effectieve oplaadmethoden te ontwikkelen. 

Verwacht wordt dat autofabrikanten enorme producties van elektrische auto’s zullen realiseren om aan de groeiende vraag naar elektrische voertuigen te voldoen, waarmee ze trachten een belangrijke rol te houden in de opkomende elektrische automarkt.

Beleggen

Gezien de groei van deze markt lijkt het een perfecte investeringsmogelijkheid. Maar voorzichtigheid is geboden, want er liggen nog genoeg uitdagingen in het vizier voor deze opkomende markt. lees hier verder voor meer informatie over zelf beleggen, of het uitlenen van aandelen voor een hoger rendement.

Uitdagingen

Hoge kosten van laadpalen blijven een uitdaging. De initiële kosten van snelladers en zogenaamde ultra snelladers zijn aanzienlijk. In auto’s die op fossiele brandstoffen rijden zoals diesel of benzine, geven de meeste mensen de voorkeur aan 5-7 minuten aan ‘oplaadtijd’, de tijd die het kost om een tank vol te gooien.

De oplaadtijd van snelladers is daarentegen nu al minder dan 30 minuten, en met de rappe verbeteringen in laadtijden kan dit nog verder dalen.

advertentie