Afbeelding
Foto Unsplash

Dit zijn de voor- en nadelen van een marmoleum vloer

27 februari 2024 om 08:36 Partnercontent

Bij het kiezen van vloerbedekking voor een woning of bedrijfspand zijn er tal van mogelijkheden. Een optie die steeds populairder wordt, is marmoleum. Dit is een merknaam voor het materiaal linoleum. Maar wat zijn precies de voordelen en nadelen van deze vloersoort? In het onderstaande artikel gaan we dieper in op de voors en tegens.

Voordeel: Duurzaamheid

Een van de grootste voordelen van marmoleum is de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Het wordt gemaakt van allerlei natuurlijke materialen zoals hars, jute en houtmeel. Het is bovendien goed bestand tegen krassen en slijtage. Hierdoor gaat de vloerbedekking dus erg lang mee.

Nadeel: Installatie en verwijdering

Het is geen groot nadeel, maar wel een belangrijk aandachtspunt: het installeren van een marmoleum vloer vereist vakmanschap. Het is daarom verstandig om er een professional voor in te schakelen. Hetzelfde geldt voor de verwijdering van deze vloersoort. Marmoleum verwijderen kan het beste vakkundig worden gedaan met speciale machines, omdat het volledig wordt verlijmd op de ondervloer. Een specialist gaat zorgvuldig te werk en zal de ondergrond zo min mogelijk beschadigen. Mocht de vloer toch niet glad genoeg zijn voor nieuwe vloerbedekking, is het mogelijk om het te laten egaliseren. Op deze manier geniet je ook op de lange termijn van het aller beste resultaat.

Voordeel: Onderhoudsgemak

Een marmoleum vloer is gemakkelijk te onderhouden. Het oppervlak is glad en vrijwel naadloos, waardoor je het gemakkelijk schoon kunt maken. Gebruik hiervoor een mild schoonmaakmiddel of een stofzuiger met een zacht opzetstuk om krassen te voorkomen.

Nadeel: Gevoeligheid voor vocht

Hoewel het materiaal over het algemeen goed bestand is tegen vocht, kan langdurige blootstelling toch leiden tot beschadigingen aan de vloer. Denk aan kromtrekking of het loskomen van de lijm. Een marmoleum vloer kan daarom helaas niet worden gebruikt in een vochtige ruimte zoals de badkamer.

Voordeel: Veelzijdigheid

Marmoleum is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, patronen en texturen. Hierdoor is het gemakkelijk om een vloer te vinden die past bij de gewenste interieurstijl. Van een klassieke steenachtige look tot een hele strakke marmoleum vloer.

Nadeel: Aanschafkosten

Over het algemeen zijn marmoleum vloeren wat duurder in aanschaf dan vloeren zoals laminaat of vinyl. Maar wanneer je investeert in een goed merk en hoogwaardige kwaliteit, kun je de initiële kosten op de lange termijn weer terugverdienen. Met het juiste onderhoud gaat de vloersoort namelijk erg lang mee.

Wanneer je alle bovenstaande factoren meeneemt in je overweging, kun je bepalen of een marmoleum vloer een slimme aankoop is voor jouw situatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie