Wel of niet vaccineren? In zijn ingezonden brief pleit Woudenberger Reinier van Santen voor andere tactiek voor het omgaan van de gemeente Woudenberg met niet-gevaccineerden, eentje gericht op ,,verbinding, begrip, aansluiting en gelijk waardigheid''.
Wel of niet vaccineren? In zijn ingezonden brief pleit Woudenberger Reinier van Santen voor andere tactiek voor het omgaan van de gemeente Woudenberg met niet-gevaccineerden, eentje gericht op ,,verbinding, begrip, aansluiting en gelijk waardigheid''. Wouter van Dijk
Ingezonden

‘Richt je meer op verbinding en begrip’

Opinie

Hier een reactie op het artikel ‘Vaccinatiegraad Woudenberg te laag’  in De Woudenberger en op een artikel in de Let Op ‘Sleutelfiguren voor vaccinatie’. 

’Geschrokken, onthutst, verbaasd, teleurgesteld, verontrust…een aantal van mijn gevoelens als ik beide artikelen lees over de vaccinatiegraad van Woudenberg. Ik citeer wethouder Marleen Treep: “Dat kan beter mensen!’’ (De Woudenberger). Dit was haar reactie tijdens een gemeenteraadsvergadering waarbij raadslid Karin Schipper een vraag stelt aan de wethouder rondom de ‘lage’ vaccinatiegraad en welke campagne er gestart moet worden. Ik noem het woord ‘moet’ want blijkbaar, aldus het artikel in de Let Op, ‘moeten ’Woudenbergers de druk gaan voelen om zich te laten vaccineren. Prominente Woudenbergers uit de voetbal, korfbal en kerk kunnen in een campagne de ‘niet-gevaccineerden’ overtuigen, zodat zij zich toch laten inenten. 

Ik ben 38 jaar, ik ben de doelgroep en ik ga mij (vooralsnog) niet vaccineren. Ik heb daar mijn goed onderbouwde redenen voor. Een campagne die aanzet tot overtuigen gaat hem voor mij en heel veel anderen niet worden. Sterker nog, het zet mij aan om nog meer bij mijn eigen gevoel en overtuiging te blijven. In mijn beleving leidt deze vorm van campagne eerder tot exclusie dan tot inclusie. Ik denk ook dat het deel wat zich niet gevaccineerd heeft zich ook minimaal of niet meer laten vaccineren. En hiervoor zullen deze mensen een goed onderbouwd argument hebben, want anders hadden ze het allang laten doen. 

In plaats van de landelijke politieke stroom te volgen met het aansturen op ‘’laat je vaccineren, want dat kan beter mensen’’, zou ik als ik de lokale overheid was een andere tactiek toepassen. Een tactiek gericht op verbinding, begrip, aansluiting en gelijk waardigheid. Ga in gesprek met de doelgroep ‘niet-gevacinneerden’ om te achterhalen wat hun motivatie (waarheid) is om zich niet te laten vaccineren. Zoek hen op, zie hen staan. Wees nieuwsgierig en open. Luister, zie en hoor hen. De methode die politiek Den Haag uitzet en gemeente Woudenberg in zekere zin volgt, werkt niet. Mensen gaan zich hierdoor niet massaal laten vaccineren.

Ik zou bijna zeggen; nodig ‘bekende Woudenbergers’ uit, als dat dan zo nodig de meest invloedrijke doelgroep is, die zich niet hebben laten vaccineren. Breng ze samen, hoor ze aan, deel elkaars gevoel, daar is de enige plek om te verbinden meteen ander en accepteer vervolgens dat de dekkingsgraad is wat het is. Als jullie er voor openstaan om een kop koffie te drinken waarin wij kunnen aansluiten op elkaars gevoel en behoefte dan kom ik graag langs. Want blijven aansturen op ‘’dat kan (moet) beter mensen’’ zorgt eerder voor afstand dan dat het bijdraagt aan toenadering. En weet dat jullie dezelfde behoefte hebben als de ‘niet-gevaccineerden’. Dit wetende zitten we in dezelfde schuit, op dezelfde oceaan. 

Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg! 

Dus politiek Woudenberg, wijk af van hoe jullie het altijd doen en doe wat anders. Want het lijkt niet te werken. Als je iets anders gaat doen dan gaat het ook iets anders opleveren! 

Zet je campagne in op bijvoorbeeld ‘gezonde leefstijl met thema’s als voeding, sporten bewegen’. Maak dat groot! Dat is wat afwijkt van al hetgeen nu hoor- en zichtbaar is in de lokale en landelijke politiek. En zo kan ik nog wel wat dingen meer bedenken.Dus ik geef graag de voorzet, benieuwd wat jullie, B&W, voor open doel gaan doen. Succes en vooral veel wijsheid gewenst. En durf af te wijken! Denk buiten de kaders!

Reinier van Santen
Woudenberg

P.s.: ik denk graag mee om meer verbinding te creëren voor Woudenbergers onderling! Dus voel je vrij mij hiervoor te benaderen (rondom dit thema)

advertentie