Afbeelding

Filmhuis Woudenberg vertoont op 8 februari The Whale

2 februari 2024 om 12:28 Film

WOUDENBERG Filmhuis Woudenberg heeft weer een nieuw cinematisch pareltje in het verschiet, in de vorm van de prijswinnende speelfilm The Whale. In deze film leeft Charlie (Brendan Fraser)  een teruggetrokken bestaan als online-Engelsdocent. Hij geeft zijn leerlingen les via Zoom maar laat zelf altijd zijn camera uit. “Sorry jongens, mijn webcam is nog steeds kapot.” In werkelijkheid wil hij niet dat zijn studenten zien dat hij zo’n 300 kilo weegt.

‘The Whale’ is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Samuel D. Hunter (die ook het script voor de film schreef). De film speelt zich vrijwel volledig af binnen dezelfde ruimte. Het interieur van Charlies appartement wordt zo nu en dan afgewisseld door een beeld van het exterieur van het appartementencomplex, of van de voordeur als de pizzabezorger of missionaris voor de deur staan. Maar het grootste gedeelte van de film is binnen. Het voelt beklemmend en claustrofobisch, maar het is een heldere representatie van hoe Charlie zich moet voelen. 

Gevangen in zijn eigen lichaam, zo zwaar geworden dat hij zich nog amper zelfstandig kan voortbewegen. Na een aantal health scares wordt duidelijk dat het niet veel langer zo door kan gaan. Charlies tijd begint op te raken en dat weet hij zelf ook. In een wanhopige poging om zijn leven, waar hij met veel spijt en teleurstelling op terugkijkt, enigszins recht te breien, zoekt hij contact met zijn boze en gekwetste puberdochter Ellie (Sadie Sink). 

The Whale is een film die niemand onberoerd laat. Brendan Fraser heeft terecht een Oscar gekregen voor zijn zeer sterke acteerprestaties.

Cultuurhuis Woudenberg, Dorpsstraat 40. De aanvang is 20.00 uur. De zaal gaat open om 19.30 uur. Een kaartje kost € 8,- (inclusief koffie/thee) en kan alleen per pin betaald worden. Reserveren kan via filmhuiscultuurhuiswoudenberg@gmail.com 

Job van der Mark
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie