De film laat zien hoe Floor, begeleiders en familie leren meebewegen met wat bewoners aanreiken.
De film laat zien hoe Floor, begeleiders en familie leren meebewegen met wat bewoners aanreiken. Wei-Li Wong

Heygraeff-documentaire in Cultuurhuis Woudenberg

21 januari 2024 om 08:20 Activiteiten

WOUDENBERG De documentaire ‘In mijn verhaal ben jij’ wordt op donderdag 25 januari tussen 14.00 en 15.00 uur vertoond in het Cultuurhuis in Woudenberg. Filmmaker Floor Hofman maakte de film samen met bewoners van Reinaerde De Heygraeff die ze een camera gaf om hun dagelijks leven te filmen met de intentie om hun blik op de wereld te leren kennen. 

De film ging in oktober 2023 in première en reist nu langs vertoningsplekken. Naar aanleiding van de documentaire vindt er na de vertoning in het Cultuurhuis een nagesprek plaats met Richard Bolderman en Nanda Lippens van zorgorganisatie Reinaerde. Geïnteresseerden hoeven zich niet aan te melden voor de film.

Ontleren

Tijdens haar verblijf op De Heygraeff werd filmmaker Floor Hofman uitgedaagd om haar filmplannen telkens bij te stellen. En juist dat ‘ontleren’ is het thema van de documentaire ‘In mijn verhaal ben jij’ geworden. De film laat in beelden en interviews zien hoe Floor, begeleiders en familie leren meebewegen met wat bewoners aanreiken. En het laat zien wat zij over contact leren van bewoners die niets anders kunnen dan volledig in het hier en nu zichzelf zijn. Het levert ontroerende, grappige, openhartige en vooral hele eerlijk beelden op. En gespreksstof over de autonomie van mensen die in grote mate afhankelijk zijn van zorg.

In het land

Naast de vertoning in het Cultuurhuis Woudenberg wordt de film op 19 maart 2024 tweemaal vertoond tijdens het symposium ‘De mens blijven zien van het Kennisplatform EVB+ in congrescentrum Reehorst in Ede. Het symposium is voor iedereen die professioneel en of persoonlijk betrokken is bij mensen met een Ernstige Verstandelijke Beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag (EVB+). Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.congressenmetzorg.nl/congressen/demensblijvenzien. Eerder was de film te zien in het van Abbemuseum (Eindhoven) als onderdeel van de presentatie ‘The space between us’ van de Embassy of Inclusive Society ter gelegenheid van de Dutch Design Week 2023.
De documentaire is onderdeel van het project Re-creatie waarin kunst en ontwerp de verbindende schakel vormt tussen De Heygraeff en de (recreatieve) omgeving. Het project Re-creatie wordt financieel ondersteund door het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie