Verbouwing UMC

25 november 2007 om 00:00 Nieuws

WOUDENBERG - De Spoedeisende Hulp van het Universitair Medisch Centrum Utrecht wordt patiënt- en personeelsvriendelijker en gaat vooruit in capaciteit, snelheid, veiligheid, hygiëne en arbeidsklimaat. In december start de verbouwing van de oude Spoedeisende Hulp (SEH) en in augustus 2008 gaan de deuren van de nieuwbouw op dezelfde plek open. Tot die tijd vindt de SEH onderdak in het Calamiteitenhospitaal.

Aanleiding voor de nieuwbouw is dat de huidige SEH niet meer past bij de veranderende zorgvraag. De SEH van het UMC Utrecht is één van de tien traumacentra in Nederland. Met de nieuwbouw komt de SEH tegemoet aan de eisen die de overheid stelt aan traumacentra. “Door onder andere de regionale afspraken zien wij steeds meer de complexere patiënt en deze blijft vaak door een volle Intensive Care langer bij ons liggen. Vandaar dat ook het aantal bewaakte high care plaatsen stijgt van vijf naar acht”, aldus Van Hornsveld, locatiemanager Spoedeisende Hulp.

De patiënten krijgen meer privacy. De bedgordijnen als afscheiding verdwijnen, want in de nieuwbouw beschikt de SEH over afsluitbare ruimtes. Alle patiënten krijgen een eigen kamer. Voor de veiligheid wordt de centrale balie binnen twee seconden afsluitbaar met een glazen wand. Ook wordt er flink geïnvesteerd in nieuw apparatuur. Er komen twee kamers voor röntgentrauma, daarmee verdubbelt de capaciteit voor gelijktijdige screening van traumapatiënten.

Er komt een nieuw kwaliteitssysteem van triage. Iedere patiënt wordt direct binnen drie minuten gezien door een verpleegkundige. Patiënten hoeven na het inschrijven niet meer te wachten in een centrale ruimte. “We zien hen direct, nemen anamnese af, komen met een eerste behandelplan en bepalen de urgentie’, legt Hornsveld uit.

Patiënten/bezoekers/umc-medewerkers die de SEH bezoeken, treffen bij de oude SEH-ingang borden aan naar de nieuwe, tijdelijke locatie. De nieuwe locatie bevindt zich in het Calamiteiten Hospitaal van het UMC Utrecht. Gedurende de periode van de verbouwing worden patiënten en bezoekers opgevangen in de ambulancehal. Tevens heeft de SEH per 1 oktober een nieuw telefoonnummer: 088 - 7566666

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie