Afbeelding
O-gen

Biogasinstallatie De Greef ontvangt eerste lening O-gen Fonds

26 september 2018 om 11:09 Nieuws

WOUDENBERG Het O-gen Fonds en Jan De Greef hebben een overeenkomst gesloten over een lening van 100.000 euro voor de bouw van een biogasinstallatie op het bedrijf van De Greef Agro Energy in Woudenberg. Tijdens de O-gen ledenexcursies werd de cheque officieel overhandigd door Gerard van Santen, directeur Gebiedscoöperatie O-gen. Dit is de eerste lening vanuit het fonds, dat begin dit jaar door O-gen is opgericht. Het O-gen Fonds kan een gunstige lening verstrekken aan projecten die bijdragen aan de leefbaarheid en/of economische groei in de Vallei, Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijnstreek.

Mestverwerking in de Gelderse Vallei Familie de Greef heeft een gemengd bedrijf met melkvee en leghennen. Jan de Greef is lid van Gebiedscoöperatie O-gen en deelnemer aan Vallei Boert Bewust. De Greef: ,,Tien jaar geleden is het idee ontstaan om een bijdrage te gaan leveren aan de verwerkingscapaciteit van mest in de regio. Nadat in 2017 alle vergunningen waren verleend, konden de plannen worden gerealiseerd. De financiering was echter nog niet rond. Met een risicodragende lening, geeft het O-gen Fonds de laatste zet waarmee de bouw van de installatie mogelijk wordt. De Rabobank, het Mest Investeringsfonds, het energiefonds van de Economic Board Utrecht en de leverancier van de installatie nemen de rest van de investeringskosten voor hun rekening."

REDUCTIE De biogasinstallatie komt in aanmerking voor een lening uit het O-gen Fonds omdat het bijdraagt aan mestverwerking in de regio en een positieve bijdrage levert aan de energietransitie. Naast de mest van het eigen bedrijf, zal de installatie ook mest verwerken van andere bedrijven uit de Vallei. De Greef: ,,Met deze 'nieuwe generatie' covergistingsinstallatie, kan de verwerkingscapaciteit in het werkgebied met 30.000 ton per jaar worden vergroot. De installatie produceert naar verwachting vanaf eind dit jaar biogas en groene elektriciteit en draagt bij aan de reductie van 6.000 ton CO2 op jaarbasis. Het digestaat wordt verwerkt tot mestkorrels voor particulieren of export."

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie