Afbeelding
Autoverzekering voor senioren

Dit moet je weten over de autoverzekering voor senioren

26 oktober 2020 om 15:11 Partnercontent

Alhoewel er niet een speciale autoverzekering voor senioren is, gebruiken wel veel autoverzekeraars in Nederland een hogere premie als jij als eigenaar van een auto valt in de groep ouderen. Wanneer jij tot de senioren wordt gerekend hangt af van de verzekeraar. Verzekeraars gebruiken namelijk verschillende leeftijdsgrenzen. Dit zal over het algemeen liggen tussen de 55 en 75 jaar. Je auto verzekeren nadat je deze leeftijdgrens hebt bereikt kan dus nog wel gewoon, maar het zal dan wel een stukje duurder worden qua premie. Daarnaast zou het ook zo kunnen zijn dat je als oudere bestuurder een toeslag moet betalen op de premie, dit is bij een aantal verzekeringsmaatschappijen het geval in ons land. Hieronder kun je meer lezen over de autoverzekeringen voor senioren. 

Waarom moeten ouderen meer betalen voor een autoverzekering?

Hoe meer risico je volgens de autoverzekeraars hebt op schade, hoe hoger de premie van de autoverzekering zal worden. Verzekeringsmaatschappijen zijn van mening dat je als senior wel degelijk meer kans hebt op het rijden van schade. Dit denken ze omdat volgens de verzekeringsmaatschappijen ouderen last kunnen hebben van een langzamere reactiesnelheid, waardoor ze dus schade kunnen rijden. Ook andere kwaaltjes kunnen hiervoor zorgen, zoals bijvoorbeeld slechter wordende ogen. Niet iedereen is het eens met de autoverzekeraars. Zo zijn er diverse tegenstanders die heel andere opvattingen hebben dan de maatschappijen. Zo zeggen zij dat de beredenering logisch klinkt, maar dat er ook tegenargumenten zijn. Zo zullen senioren een stuk minder kilometers rijden in de auto, terwijl ze in het donker of bij gladheid over het algemeen de auto laten staan. Daarnaast kan het dus ook zo zijn dat je automatisch gerekend wordt tot oudere als je een bepaalde leeftijd hebt bereikt. Bij de meeste verzekeraars ligt deze grens op 65 jaar, de premie zal dan dus verhoogd worden. Sommige maatschappijen hebben de leeftijdsgrens juist lager of hoger gelegd, zoals eerder al genoemd is. 

Mag de autoverzekeraar senioren weigeren bij het afsluiten van een autoverzekering?

In Nederland is het inderdaad toegestaan om als autoverzekeraar iemand af te wijzen op basis van hun leeftijd. Zo kan een maatschappij ervoor kiezen om de aanvraag voor een autoverzekering van een senior te weigeren. Onderzoek heeft aangetoond dat de verzekeraars hier wel degelijk gebruik van maken. 40 procent van de autoverzekeringsmaatschappijen accepteert senioren niet als nieuwe klant in ons land. Als je wel als oudere wordt toegelaten dan zul je een forse premie moeten betalen voor de verzekering. Er zijn zelfs autoverzekeraars die een premie van 50 procent extra hanteren voor de senioren. Ook mogen ze de premie verhogen als de klant een specifieke leeftijdsgrens heeft bereikt, zoals bijvoorbeeld 65 jaar. Meestal zullen de maatschappijen je hier niet van op de hoogte stellen. 

Moet je medisch gekeurd worden voor je rijbewijs als senior?

Als je een autoverzekering wilt afsluiten en je 75 jaar of ouder bent dan heb je uiteraard een geldig rijbewijs nodig. Als je deze leeftijd hebt bereikt dan zal een normale verlenging van de rijbewijs niet meer mogelijk zijn. Je zult hiervoor namelijk medisch gekeurd moeten worden. Om de 5 jaar zal je rijvaardigheid gekeurd worden door het CBR. Je zult vanzelf bericht van de Rijksdienst voor het Wegverkeer ontvangen wanneer je weer toe bent aan zo’n keuring. Hierbij moet je onder meer een gezondheidsverklaring invullen waar dus vragen over je gezondheid in staan. Ook moet een arts je gezondheid onderzoeken, wat gedaan wordt door een speciale keuringsarts. Het CBR zal je hierover berichten. De arts van het CBR zal beoordelen of je nog in staat bent om te rijden. Zo nu en dan kan een rijtest hiervoor nodig zijn. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie