Rechtenvrije afbeelding
Rechtenvrije afbeelding Rechtenvrije afbeelding

Eén op vier Nederlanders is meer gaan klussen in woning

Overig Deel je nieuws

Ruim één op de vier Nederlanders is in de afgelopen twee jaar meer gaan klussen in hun woning. Dit blijkt uit representatief onderzoek van onderzoeksbureau Markteffect in opdracht van badkamerspecialist Saniweb onder meer dan 1.500 respondenten.

De grootste groep (18%) binnen de mensen die meer is gaan klussen, ging verbouwen vanwege een recente verhuizing. Meer tijd (17%) en meer ervaring met klussen (12%) volgen als tweede en derde reden. Er is ook een groot deel van de Nederlanders die klussen uit blijft besteden. Ook John Overeem van Overeem Installatie & Renovatie herkent zich in de resultaten. Hij ziet vaker dat thuisklussers zelf de badkamer aanpakken. Toch pakt dat niet altijd positief uit. “Het komt vaak voor dat ik bij mensen thuis kom en mij afvraag: wie heeft dit gedaan?”

“Ik zie dan bijvoorbeeld uitgesleten voegen, waar geprobeerd is om deze opnieuw te kitten. Maar dat werkt niet. Je kunt best zelf aan de slag gaan in de badkamer, maar laat het echte specialistische werk over aan een vakman”, zegt Overeem. 

De reden dat veel Nederlanders zelf aan de slag gaan in de badkamer komt onder andere door het tekort aan vakmannen. “Het tekort zorgt ervoor dat mensen het dan maar zelf gaan proberen. Als er niemand beschikbaar is, kunnen ze geen kant op”, aldus de vakman.

31 t/m 40- jarigen zijn significant vaker zelf gaan klussen dan Nederlanders die ouder zijn. Ook geeft 31% van de 18 t/m 30-jarigen aan vaker zelf te gaan klussen. De belangrijkste reden van de jongste groep is een verhuizing. Bij 31 t/m 40 jarigen is de grootste motivatie de hoeveelheid vrijgekomen tijd. De grootste redenen om zelf niet te gaan klussen? 24 procent van de doe-het-niet-zelvers zegt te weinig kennis te hebben om de klus zelf uit te voeren. 

Ook het gebrek van tijd wordt door bijna tien procent als reden aangegeven. “Als je badkamer goed in elkaar zit, juist is afgewerkt en je verzorgt de boel goed, dan kan een badkamer echt lang mee. Het gebeurt ook vaak dat mensen best handig zijn, maar het toch niet aandurven of geen tijd hebben. Dan vragen ze toch liever een vakman”, besluit Overeem.

advertentie
advertentie