Infographic NL Alert: dit moet je doen
Infographic NL Alert: dit moet je doen n/a

Wilt u een NL-Alert ontvangen bij een noodsituatie? Zorg dat uw mobiele telefoon opgeladen is en aanstaat

Lokaal Deel je nieuws

Veel mensen ontvangen een NL-Alert bij een noodsituatie. Ook in Utrecht. Zo ontvingen 4 op de 10 Utrechters in het afgelopen jaar een NL-Alert bij een noodsituatie in hun omgeving. Onder Nederlanders van 75 jaar en ouder lag dit met bijna 3 op 10 lager, bijvoorbeeld doordat hun mobiele telefoon uitstond. Om mensen van 75 jaar en ouder aan te sporen hun mobiele telefoon op te laden en aan te zetten, start het ministerie van Justitie en Veiligheid met de NL-Alert campagne ‘Laad ‘m op en laat ‘m aan’.

Heeft u weleens een NL-Alert gemist? Bijvoorbeeld omdat uw mobiele telefoon uitstond tijdens het eten of toen u lag te slapen? Of omdat er iemand op bezoek kwam?

Laad ‘m op en laat ‘m aan

Om een NL-Alert te ontvangen, moet uw mobiel opgeladen zijn én aanstaan. NL-Alerts worden alleen tijdens de noodsituatie verstuurd en komen niet binnen wanneer u uw mobiele telefoon op een later moment weer aanzet. Staat uw mobiele telefoon uit, dan mist u het NL-Alert. U hoeft niets in te stellen op uw mobiele telefoon, NL-Alert werkt automatisch. Bovendien is NL-Alert gratis en anoniem, uw telefoonnummer blijft onbekend.

Het belang van NL-Alert

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat u waarschuwt en informeert over noodsituaties. Denk aan een grote brand, rookwolk met giftige stoffen of een terroristische aanslag. In een NL-Alert staat uitgelegd wat er aan de hand is, wat u moet doen en waar u meer informatie en updates kunt vinden. Ontvangt u een NL-Alert op uw mobiele telefoon? Dan weet u meteen wat er bij u in de buurt aan de hand is en wat u moet doen. Bovendien kunt u anderen dan goed informeren en zijn zij ook op de hoogte.

Meer informatie

Kijk op www.nl-alert.nl.

Over het onderzoek 

De cijfers in dit bericht zijn afkomstig uit onderzoek uitgevoerd van 27 t/m 30 september 2021 door PanelWizard in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Er namen bijna 3.200 Nederlanders (16+) deel die in het afgelopen jaar een noodmelding en/of testbericht hebben ontvangen van NL-Alert.

advertentie
advertentie