Sjaak Spee en Akira
Sjaak Spee en Akira Sjaak Spee

Heerlijk ontspannen in de natuur.

17 mei 2018 om 13:42 lokaal Deel je nieuws

Zondag 6 mei jl. reed ik zoals gewoonlijk met mijn paard Akira door landgoed Den Treek bij Woudenberg. Dit is een prachtig natuurgebied met ongeveer 50 km aan paardenpaden. Om hier met je paard te mogen rijden, moet je in het bezit zijn van een ruiterpenning die je kunt kopen voor 100 euro per jaar.
Het was mooi weer en ik kwam onderweg regelmatig wandelaars en fietsers tegen. Op een gegeven moment reed ik in een rustige galop over een breed ruiterpad. In de volgende bocht zag ik naar ik aanneem een gezin, man, vrouw en 3 kinderen over het ruiterpad lopen. De man had een stefford (pitbull) aan een lange gele lijn vast. Ik ging van galop in stap over om hun te passeren. Ze bleven echter midden over het pad lopen. Ik ben ze toen rustig gepasseerd. Echter toen ik ongeveer tien meter verder was liet de man de hond los. Deze kwam achter ons aan en beet naar de achterbenen van mijn paard. Zij schrok daar zodanig van dat ze op de vlucht ging. De hond echter bleef ons, ondanks het roepen van de achtergebleven familie, achtervolgen en steeds bijtend naar het paard. Telkens als de hond dichterbij kwam sloeg het paard met de achterbenen naar de hond. Na ongeveer een kilometer  op mijn op hol geslagen en bokkend paard gezeten te hebben schoot in de volgende bocht tijdens een bokbeweging mijn voet uit de stijgbeugel. De hond achtervolgde ons nog steeds.
Op een geven moment heb ik het paard een smal voetpad ingestuurd in de hoop dat ik daar haar vaart kon remmen of dat de hond zich misschien met zijn riem aan een struik zou ophangen. Dit laatste gebeurde echter niet.
Uiteindelijk heb ik me van het paard laten vallen en daarbij de teugel goed vastgehouden zodat ze niet verder kon vluchten. Terwijl ik op de grond naast het paard lag, kwam de hond met het schuim op de bek naar mij toe. Met de rijzweep heb ik hem van me afgehouden en hem uiteindelijk verjaagd.
Eindresultaat: een paard dat geheel overstuur was maar gelukkig niet gewond, ikzelf een gekneusd scheenbeen, een gekneusde heup en mijn telefoon kapot.
Ik heb van het voorval melding gemaakt bij de boswachter. Van hem hoorde ik, wat ook mijn ervaring is, dat er steeds meer mensen hun hond in het gebied los laten lopen, terwijl bij alle officiële ingangen duidelijk staat aangegeven dat honden aan de lijn gehouden moeten worden.
Voor mij was dit de vierde keer in de laatste drie jaar dat mijn paard en ik de dupe zijn geworden van mensen die hun hond los laten en hem daarbij ook nog niet onder controle hebben.
Ik plaats dit verhaal om zoveel mogelijk mensen te bereiken zodat ze zich realiseren wat de gevolgen kunnen zijn als je je hond los laat op plaatsen waar dit niet is toegestaan. Denk hierbij ook aan de dieren die in het bos leven en door de honden opgejaagd of aangevallen worden met alle gevolgen van dien.

Sjaak Spee

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie