Handtekeningenactie voor 'vrije plens in Hens'

20 februari 2018 om 00:00 Voorpagina

WOUDENBERG Een vrije plens in het Hens  is de slogan van de  handtekeningenactie om het Henschotermeer gratis toegankelijk te houden voor bezoekers en  te voorkomen dat er een hek omheen komt.

Op initiatief van Moniek van de Graaf  (PvdA-Groenlinks Woudenberg) hebben de linkse fracties van negen van de elf gemeenten die vertegenwoordigd waren in het recreatieschap de handen in eengeslagen. De vervolgens 17 deelnemende partijen zijn verenigd in #GratisHens. Van de Graaf is blij met zoveel steun: ,,Alleen kunnen wij het niet, maar samen kunnen wij het wel voor elkaar  krijgen."

#GratisHens wil dat de inwoners hun stem laten horen. Dit kunnen zij doen door op petities.nl  de zoekterm 'vrije plens in het Hens' in  te voeren en een  digitale handtekening  te zetten  onder de volgende zin: 'Gratis toegang tot het Henschotermeer, geen hek en goed voor de  natuur'. Het doel is om met zoveel mogelijk handtekeningen de  lokale en provinciale politiek ervan  te overtuigen op zoek te gaan naar  een oplossing om de toegang  gratis te houden.

#GratisHens vindt het Hens  een uniek stukje natuur waar iedereen  zwemmend, schaatsend, joggend, zonnebadend en  wandelend moet kunnen genieten. Hoe groot of klein je portemonnee ook is. Zij willen ook niet dat het meer achter een  hek verdwijnt. ,,Een hek is ontsierend voor dit prachtige stukje natuur en het belemmert dieren, zoals reeën en vossen om 's nachts bij het water te komen voor een drinkpauze", legt Van  de Graaf uit.

De eerste stap is laten zien wat de inwoners willen. De volgende stap is hoe dit kan worden gerealiseerd. Van de  Graaf heeft al op provinciaal niveau uitgezocht  hoeveel geld er in totaal bij gedragen  zou moeten worden. ,,De nieuwe exploitant heeft aangegeven  dat entreeheffing noodzakelijk is, omdat hij geen bijdrage krijgt zoals het recreatieschap. In de periode van 2013  tot en met 2017 praten wij over een tekort van gemiddeld 114.000 euro per jaar", aldus  Van de Graaf.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie