Afbeelding
Foto Rinus van Denderen

Budget armoede bestrijding: Onderzoek wensen kinderen

24 oktober 2017 om 00:00 Voorpagina

WOUDENBERG  De gemeente ontvangt vanaf 2017 structurele middelen voor armoedebestrijding onder kinderen, de zogenaamde Klijnsmagelden. In een recent onderzoek van de gemeente naar hoe deze gelden het best besteed kunnen worden, noemen ouders zaken als kleding, een fiets, mobieltje en verjaardagspakket. Ook is er behoefte aan verse groenten en fruit.

Joke van der Heide

Deze resultaten komen uit een kwantitatief en kwalitatief onderzoek, via respectievelijk een enquête en twee focusgroepen. De enquête is verstuurd naar 220 huishoudens met een minimum inkomen. Daarvan zijn er 72 huishoudens met opgroeiende kinderen in de leeftijd tot 18 jaar met een inkomen tot maximaal 110 procent Wettelijk sociaal minimum (Wsm).

In totaal zijn er 46 vragenlijsten geretourneerd door ouders met kinderen tot 18 jaar. Van de respondenten met kinderen tussen 12-18 jaar geeft een kwart aan dat zij behoefte hebben aan een mobieltje voor hun kind. Van de mensen met kinderen tussen 0-4 en 4-12 jaar heeft 40 procent behoefte aan een verjaardagspakket. Een derde van de mensen wil graag extra geld voor kleding en van de ouders met kinderen onder de 12 jaar heeft 40 procent behoefte aan een fiets.

Na de enquête zijn de respondenten benaderd of zij willen deelnemen aan een focusgroep. De eerste focusgroep voor ouders met kinderen van 12 tot 18 jaar is reeds geweest. De gemeente meldde aan onze redactie dat er zich vier ouders hadden aangemeld. Uiteindelijk is er maar één ouder met kind geweest. De ouder bevestigde de resultaten uit de enquête en voegde hier aan toe dat er ook behoefte is aan verse groenten en fruit. Deze zijn te duur voor de ouder.

De tweede focusgroep voor ouders van basisschool kinderen (4-12) jaar wordt gehouden op 26 oktober van 9.00 tot 11.00 uur op het gemeentehuis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie