Huurders krijgen inspraak in nieuw beleid

11 oktober 2016 om 00:00 Regio

WOUDENBERG ,,Mensen moeten wakker worden en beseffen dat je als huurder inbreng hebt``, betoogt Peter Karel, voorzitter van de Huurdersbelangenvereniging Woudenberg (HBVW).

Janneke Hek

Om te onderstrepen hoe waar dat is, zijn er in november sessies gepland waarbij huurders inspraak krijgen op de invulling van het nieuwe huurbeleid. Voor deze sessies is een aantal huurders benaderd om mee te denken. De organisatie van de inspraaksessies ligt in handen van een extern bureau. ,,Het is uniek in Nederland om via deze sessies als woningbouwcorporatie samen met je huurders het beleid vast te stellen", zegt hij trots.

TIEN PROCENT Er zijn 150 brieven verstuurd naar huurders met de vraag of zij mee willen doen aan de inspraaksessies. Hierop kwam een respons van tien procent. Deze mensen zullen in drie bijeenkomsten inzage krijgen in het huurbeleid zoals Vallei Wonen dat voorstelt en hierover kunnen discussiëren.

,,Er is ons beloofd dat onze input meegenomen wordt in de vaststelling van het beleid. Hier is dus de kans om je als huurder te laten horen." De aanmeldingsmogelijkheid voor de sessies is voorbij, maar lid worden van de HBV is wel mogelijk.Karel vindt dat huurders en verhuurder hetzelfde doel hebben. Leuk en betaalbaar wonen in een passende woning. En hij benadrukt het belang van deelname aan de huurdersbelangenvereniging. De animo in Woudenberg is hiervoor niet zo groot, ervaart hij. ,,Totdat het over huurverhoging gaat, dan worden de mensen wakker", lacht hij.

UITBREIDING BESTUUR Op dit moment telt de HBVW vier bestuursleden, uitbreiding is gewenst. ,,We zijn op zoek naar actieve mensen die tijd beschikbaar hebben om zich in te zetten voor de huurders``.Zijn vrouw Diet is secretaris van de HBV en vertelt: ,,Voorheen hadden we minder mogelijkheid tot inbreng. Maar op dit moment zitten we bijna maandelijks om de tafel met gemeente en Vallei Wonen, de verhuurder. De contacten zijn goed te noemen. Zo hebben we in de afgelopen jaren bereikt dat de huur gezonder is geworden".

DOORSTROMEN Zelf woont het echtpaar al 38 jaar naar tevredenheid in een Woudenbergse huurwoning. Als HBV denk je niet alleen mee met de huurprijzen, maar ook veiligheid en leefbaarheid is een onderwerp. Ook is er aandacht voor huurders die graag willen doorstromen, maar dat is soms ingewikkeld. ,,Wanneer je ouder wordt, wil je vaak wat kleiner of gelijkvloers gaan wonen. Doorstromen valt niet altijd mee, omdat je dan bijvoorbeeld te veel eigen vermogen of een te hoog inkomen hebt om te blijven huren. In Woudenberg hebben we daarom de grens om te mogen huren naar een maximum van 45.000 euro bruto jaarinkomen weten te krijgen".

De Facebookpagina van de HBV wordt door de achterban wel bezocht maar op stellingen wordt niet zoveel gereageerd, concludeert voorzitter Karel. ,,Ze geven wel een like, maar geen reactie. We zijn op zoek naar manieren om deze pagina en onze website levendiger te krijgen." Ook is er plaats voor nieuwe bestuursleden in de HBV. Meer informatie op www.hbvwoudenberg.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie