Edwin van Ginkel kijkt uit naar debuut in Dakar Rally

31 december 2014 om 00:00 Sport

SCHERPENZEEL - Een nekhernia zette vorig jaar vlak voor vertrek de seinen op rood. Edwin van Ginkel zou voor het eerst als rallyrijder deelnemen aan de Dakar Rally, maar na een late diagnose restte niets anders dan thuis blijven in Scherpenzeel. Een jaar later staat hij met navigator Herman Vaanholt en monteur Emiel Megens alsnog aan de start van 's werelds zwaarste racewedstrijd voor mens en machine. ,,Ik heb niet te veel verwachtingen en ga er blanco in. Dan zie ik wel wat ik waard ben."

door Edward Doelman

De druk voor GINAF Rally Power ligt niet bij Edwin, maar bij broer Wuf en Jos Smink. ,,Als team hopen we in elk geval op een klassering in de toptien, misschien zelfs meer. Ook al zijn we een relatief klein team, we zijn ervan overtuigd dat dat mogelijk is. Het gevoel is goed."

Zelf kan Edwin van Ginkel moeilijk inschatten wat hij van zijn eigen raceprestaties moet verwachten. ,,Ik heb natuurlijk de nodige ervaring in de assistentietrucks en we hebben de nieuwe trucks uitgebreid kunnen testen, maar ik leg mezelf niet te veel druk op. Misschien kan ik topvijftien rijden, misschien is de 32e plaats het maximaal haalbare. Als ik dan het gevoel heb dat ik het maximale eruit heb gehaald, dan zal ik daar vrede mee hebben."

Het starten als wedstrijdrijder is door zijn blessure van vorig jaar een primeur. ,,Racen in de rally is natuurlijk een andere uitdaging dan het verlenen van snelle service. De snelheid zal hoger liggen. In het team denken ze dat ik dat goed aankan."

In elk geval is het zaak om de eerste etappes goed door te komen, een van de racewetten van de Dakar Rally. ,,In de eerste dagen kun je niet winnen, hooguit verliezen. Schadevrij blijven, niet te grote risico's nemen en wennen aan de omstandigheden is belangrijk. Ik ga dan op tachtig tot negentig procent rijden. Je weet dat er concurrenten zijn die fouten maken en uitvallen. Op die manier schuif je ook op in het klassement. En sta ik na een week op een goede plek met uitzicht op een mooi resultaat, dan kan ik altijd nog meer risico's nemen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie