'Een kloppend dorpshart voor Woudenberg'

16 december 2013 om 00:00 Nieuws

WOUDENBERG - Tijdens de kerstmarkt op 13 december organiseerde het CDA een rondetafelgesprek. Onder leiding van dominee Dick Steensk van De Voorhof gingen betrokken Woudenbergers uit allerlei geledingen met elkaar in debat. Voor het CDA was dit de aftrap van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar.

Het rondetafelgesprek vond plaats in een open tent op het Poortplein. Voorbijgangers werden door gespreksleider Dick Steens uitgenodigd om deel te nemen aan het debat. Aan tafel zaten ook genodigden: Erwin Geijtebeek (Makelaardij Woudenberg), Kees van Kampen (Vallei Wonen), Gerrit van Koppen (Protestant christelijke ouderenbond), Lene Nissan (Irakese gemeenschap), Jan Schreuder (voorzitter Ondernemersvereniging), Vaye Linski (jonge studente en ‘weekend-Woudenberger’), Gijs de Kruif (wethouder) en Michel Hardeman (fractievoorzitter CDA). Door de deelnemers werd gesproken over vragen als ‘Hoe trots ben jij op Woudenberg?’ en ‘Wat kan er beter?’.

Betrokkenheid

Trots waren alle deelnemers op hun dorp. Zij omschreven Woudenberg als een relatief kleine gemeente, waarbij er een grote onderlinge betrokkenheid is. Vaye Linski: ,,Sinds ik in Leeuwarden studeer, waardeer ik Woudenberg nog meer. Het is één grote familie. Het is rustig en veilig. Na mijn studie kom ik weer terug. De vraag is alleen of ik dan woonruimte kan vinden.”

Michel Hardeman gaf aan dat het CDA zich sterk wil maken voor betaalbare woningen voor starters. Makelaar Erwin Geijtebeek voegde toe dat er meer doorstroming zal komen door de uitbreidingsplannen voor Woudenberg Oost. ,,Heel belangrijk”, vond Kees van Kampen. ,,Want bij een kleinschalige samenleving moet er voor gewaakt worden dat lagere inkomens niet buiten de boot vallen. Een lichte groei houdt het dorp levendig.”

Jan Schreuder beaamde dit. Wat hem betreft is stilstaan achteruitgang en dat geeft problemen voor de voorzieningen. Het CDA staat juist voor een verbetering van het voorzieningenniveau met één dorpscentrum en één kloppend dorpshart. Een obstakel hierbij is de verkeerssituatie met de drukke N226 dwars door het centrum.

Gemeenschapszin

Trots waren de deelnemers ook op de pluriforme samenleving met onderling respect voor ieders mening. Lene Nissan onderstreepte dit: ,,Voor mij is niet Nederland, maar Woudenberg mijn tweede vaderland. Nadat ik gevlucht ben uit Irak werd ik hier goed ontvangen. Ik voelde mij heel welkom. De burgemeester en wethouders kwamen zelfs op bezoek. Ik maak nu 22 jaar deel uit van de geschiedenis van dit dorp. Wat ik mis? Een plek om ’s avonds een kop koffie te kunnen drinken met mijn gezin.”

Ook werd er gediscussieerd over burgerparticipatie en de bezuinigingsdialoog. Wethouder Gijs de Kruif gaf hier uitleg over. Jan Schreuder was sceptisch: ,,Bij de toekomstvisie begreep ik het. Dan gaat het over dromen, nu gaat het echt over centjes.” Kees van Kampen en Erwin Geijtebeek hebben beiden deelgenomen en waren tevreden met de resultaten. Volgens hen ging het tijdens de dialoog vooral over hoe een andere aanpak kan leiden tot bezuiniging. Als voorbeeld gaven zij het openbaar groen. Je zou hierbij de verantwoordelijkheid voor het onkruid vrij maken van de stoep, net zoals bij het sneeuw vrij maken, ook bij de buurt of straat neer kunnen leggen.

Hierbij vroeg Jan Schreuder zich af of dit niet ten koste van de uitstraling van het dorp zou gaan: ,,Een dorp dat er haveloos uitziet is niet aantrekkelijk voor het toerisme.” Michel Hardeman sprak het verhaal wel aan en vond dat dit alles met gemeenschapszin te maken had. Aansluitend hierop kwam er een discussie over eenzaamheid op gang. Gerrit van Koppen schetste hoe groot het probleem van eenzaamheid is voor zowel ouderen als jongeren. Hij zag hier een rol voor de politiek, de kerken, het bloeiende verenigingsleven en voor iedere Woudenberger.

Er werd nog lang nagepraat tijdens deze koude winteravond. Het CDA kan terugkijken op een positieve start van hun verkiezingscampagne.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie