Laat uw stem horen!

5 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Als reactie op een artikel in de Scherpenzeelse Krant van 29 december waarin Renswoudenaren worden opgeroepen om te reageren op de RSW fusie en natuurlijk om er tegen te zijn, stuurt de familie Van de Wetering uit Scherpenzeel een ingezonden stuk. ,,Wij vinden dat wij onze stem ook moeten laten horen. Daarom hebben wij bijgaande brief aan de tweede kamer gestuurd”, schrijft deze familie, die daarin de volgende zienswijze weergeeft .

1. Zelfstandig blijven.

U zult begrijpen, dat wij als Scherpenzelers het allerliefste een zelfstandige gemeente zouden blijven. Alle inwoners voelen zich erg betrokken bij hun gemeente. Doordat het nog een relatief kleine gemeente is (9000 inwoners) is de lokale politiek heel dicht bij. Bijna iedereen kent wel een gemeenteraadslid of een wethouder en ook de burgemeester, mevrouw Colijn, is heel “benaderbaar”. Daardoor hebben wij als inwoners het gevoel heel dicht bij de politiek te staan met alle voordelen van dien.

Vandaar dat zelfstandig blijven nog altijd onze eerste keuze is.

2. Bestuurlijke ondersteuning.

Wij begrijpen ook, dat het ambtelijk apparaat van Scherpenzeel waarschijnlijk niet opgewassen is tegen alle regels die u ons vanuit “Den Haag” oplegt. Helaas is schaalvergroting daardoor vrijwel onontkoombaar. Een mogelijke oplossing daarvoor is om de krachten op een aantal gebieden te bundelen. Bijvoorbeeld zoals de gemeente Woudenberg al doet met het ServiceBureau Gemeenten in Amersfoort.

Dit is onze tweede keuze: Zelfstandig blijven met ambtelijke ondersteuning.

3. Fusie tussen Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg.

Mogelijk is ook de tweede keuze op termijn niet te handhaven en zal het noodzakelijk zijn om te fuseren tot een krachtiger gemeente met ten minste 20.000 inwoners. Het ligt dan het meest voor de hand dat Scherpenzeel fuseert met Renswoude en Woudenberg. We krijgen dan een gemeente met ca. 25.000 inwoners. Voordelen daarvan zijn:

- Het blijft een plattelandsgemeente, waarbij de bestuurders nog steeds benaderbaar zijn.

- De 3 gemeentes passen qua omvang en achtergrond bij elkaar. Het zijn alle 3 plattelangsgemeentes met veel nadruk op landbouw en veeteelt en daarnaast ook uitgebreide natuurgebieden. Alle 3 gemeentes liggen in de Gelderse Vallei.

- Samen zijn de 3 gemeentes groot genoeg om voor langere tijd een daadkrachtig bestuur te vormen.

Dit is onze derde keuze, die als compromis naar onze mening de grootste kans van slagen heeft en ook op de lange termijn kan functioneren.

Wij zijn ons er van bewust, dat met name in Renswoude een aantal inwoners sterk gekant is tegen deze fusie. Wij zouden u willen vragen om dan rekening te houden met het democratisch beginsel, dat de meerderheid beslist. Wanneer er 20.000 inwoners van Woudenberg en Scherpenzeel positief zijn tegenover 5.000 inwoners van Renswoude die negatief zijn, dan moeten die 20.000 de doorslag geven!

4. Fusie tussen Scherpenzeel en Woudenberg.

Wanneer ondanks bovenstaande argumenten u toch zou beslissen om Renswoude in Veenendaal te laten opgaan, willen wij u voorstellen om de mogelijkheid van een fusie tussen Scherpenzeel en Woudenberg te onderzoeken. De gemeente wordt dan iets kleiner, maar heeft nog altijd 20.000 inwoners en de voordelen die hierboven onder punt 3 genoemd zijn, blijven.

Onze vierde keuze is dus een fusie tussen Scherpenzeel en Woudenberg.

5. Aansluiting bij gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Mocht u onverhoopt van mening zijn, dat optie 3 en 4 niet de juiste zijn, is ons laatste alternatief om aansluiting te zoeken bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Dit is eigenlijk voor ons geen reële optie, en is alleen in uiterste noodzaak acceptabel. Het argument voor deze optie is, dat wij ten allen tijde willen voorkomen, dat Scherpenzeel een satelietgemeente wordt van Barneveld. Dan liever een van de kernen in Utrechtse Heuvelrug.

Deze vijfde keuze is wat ons betreft dus geen optie, maar een noodsprong, die we eigenlijk geen van allen willen.

Wij wensen u veel wijsheid in uw besluit en verzoeken u vriendelijk om bovengenoemde argumenten in uw beslissing mee te laten wegen. Wij zijn altijd bereid om onze brief nader mondeling toe te lichten.

Hoogachtend,

Fam. J. van de Wetering.

Stationsweg 355

3925 CB Scherpenzeel

Reageren op dit ingezonden stuk kan via:

:www.scherpenzeelsekrant.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie