Volle zaal luistert naar weerman

25 november 2008 om 00:00 Nieuws

Voor een volle zaal in het nieuwe centrum De Schans sprak weerman Reinier van de Berg over klimaatverandering en het weer. Het weer is datgene wat we dagelijks waarnemen en we praten over klimaat als we denken aan de ontwikkelingen op de lange termijn. Door de film van Al Gore zijn veel mensen aan het nadenken gezet. Het lijkt wel of Nederland steeds kwetsbaarder wordt een verstoring door het weer. Een klein sneeuwbuitje was vorig jaar al de oorzaak van meer dan 888 km aan files. Al vele jaren worden de ontwikkelingen in de natuur en het klimaat vastgelegd en zijn de ontwikkelingen voor de lange termijn bekend. Het valt niet meer te ontkennen dat we in een periode zitten van opwarming van de aarde. Daar zijn vele oorzaken van aan te wijzen, maar een van de grootste is wel de toename van de wereldbevolking en de invloed die de mens daardoor op de natuur heeft. We zien de veranderingen door het al meer dan 100 jaar vastleggen van de gegevens over het weer. Het toenemende aantal orkanen, en dan vooral orkanen van de zwaarste categorie. Het smelten van het ijs op de noordpool en de veranderingen van het klimaat in Europa die ook de gletsjers in de bergen steeds verder doen verdwijnen. De smeltende ijskap heeft de laatste 100 jaar geleid tot een stijging van de zeespiegel van 20 cm.

‘Woudenberg aan zee is dat de toekomst?’ WOUDENBERG - ‘Woudenberg aan zee is dat de toekomst?’ Deze vraag stelde weerman Reinier van de Berg zich op de bijeenkomst van de PCOB in Woudenberg.

Na de pauze werden er vele vragen op de spreker afgevuurd. Men was vooral nieuwsgierig hoe een weerpraatje voor de televisie nu tot stand komt. Aan een praatje van enkele minuten voor de televisie zijn vaak vele uren werk aan vooraf gegaan. De weerman doet dit veelal uit het hoofd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie