Den Treek-Henschoten in beeld

4 november 2008 om 00:00 Nieuws

Als kind kwam Jan Carel van Dijk als geboren Amersfoorter vaak in Den Treek-Henschoten. ,,Daar hebben we vroeger geravot. We zagen er ringslangen bij het Hazenwater. Het is een plek waar je kunt genieten, wandelen en zwemmen.’’ Zijn fascinatie voor het gebied heeft hij nu vertaald in een boek. De tachtig gekozen prentbriefkaarten ‘dragen zijn verhaal’. Maar het gaat Van Dijk ook om het verhaal achter de plaatjes. Dat verhaal is geen droge opsomming van historische feiten, maar staat vol met interessante wetenswaardigheden. Van Dijk dook daarvoor de archieven in, maar sprak bijvoorbeeld ook met de huidige eigenaren van het landgoed, waaronder Jhr. Ir. W.H.J. de Beaufort.

Huize den Treek siert het omslag van het boek ‘Den Treek-Henschoten in kaart gebracht’ van Amersfoorter Jan Carel van Dijk. Hij putte daarvoor rijkelijk uit zijn uitgebreide prentbriefkaartenverzameling. Het ruim 2000 hectare grote landgoed Den Treek-Henschoten ligt verspreid over de gemeenten Leusden, Woudenberg, de Utrechtse Heuvelrug en Zeist. Behalve het deel over Den Treek-Henschoten, verschijnt tegelijkertijd een boek Hoogland. Vorig jaar publiceerde Van Dijk al een deel over Amersfoort. door John Spijkerman WOUDENBERG - ‘Een fascinerend gebied’, vindt Jan Carel van Dijk landgoed Den Treek-Henschoten. Hij bezit een uitgebreide ansichtkaartencollectie van Amersfoort en de regio. Zo’n 400 kaarten uit die verzameling gaan over Den Treek-Henschoten. Voor dit boek heeft Van Dijk daaruit een selectie gemaakt van tachtig zwart-wit prentbriefkaarten. Die kaarten zijn ingebed in een prettig leesbaar verhaal.

Den Treek-Henschoten is onlosmakelijk verbonden met de adellijke familie De Beaufort. Het begon allemaal in 1807. Toen kocht Willem Hendrik I de Beaufort de toen nog eenvoudige buitenplaats Huize den Treek in Leusden, plus bijbehorende terreinen en opstallen. Het was het begin van een familiedynastie, die steeds meer aangrenzende gronden verwierf. Binnen de familie De Beaufort waren er de ‘Treekers’ en de ‘Laanzichters’. De Treekers waren nakomelingen van Willem Hendrik II, bewoner van Huize den Treek. de Laanzichters nazaten van Johannes Bernardus I die op Huize Laanzicht in Woudenberg ging wonen, ongeveer op de plek van het huidige gemeentehuis.

Hoe uitgestrekt het gebied eigenlijk is, maakt Van Dijk duidelijk aan de hand van de kaarten waarover hij vertelt. In het boek staat bijvoorbeeld een foto van militair terrein Het Boskamp, met daarop zichtbaar barakken van het oude Kamp Amersfoort. Ook dat gebied hoort bij Den Treek-Henschoten. Op de kaarten staan veel oude panden: landhuizen, schaapskooien en boerderijen. Foto’s van bijvoorbeeld boerderij De Ooievaarshorst, Huize De Boom, Schuttershoef, de Koepel van Stoop, Huize Laanzicht in Woudenberg en het monumentale Huize Den Treek. Soms staan er ook mensen op die met die gebouwen verbonden zijn, zoals receptionist Jan Blaauwendraad van Hotel Den Treek.

In georganiseerd verband brachten veel jongeren hun vakanties door in Den Treek-Henschoten. Voor christelijke meisjes was er bijvoorbeeld Clubhuis Ingeborg aan de Paradijsweg, terwijl jongens terecht konden in het kamphuis van het NVJ.

‘Den Treek-Henschoten in kaart gebracht’ is vanaf 6 november verkrijgbaar en kost €19,95.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie