Prima prestatie Lars van der Haar

4 november 2008 om 00:00 Nieuws

Vorige maand gebeurde dat twee keer bij een wereldbekerwedstrijd, afgelopen zondag werd Van der Haar tweede bij het Europees kampioenschap. Alle genoemde wedstrijden ging zijn ploeggenoot Tijmen Eising uit Emmen hem voor.

,,Blij met tweede plaats EK Veldrijden’’ WOUDENBERG – Lars van der Haar is één van de twee Nederlanders, die momenteel overheersen bij het Europese veldrijden bij de junioren. Voor het derde achtereenvolgende weekend behaalde Van der Haar een tweede plaats bij een belangrijke veldritwedstrijd.

door Robert Kreuning

,,Ik ben heel erg blij”, liet Van der Haar na de wedstrijd vanuit Liévin weten. Vooraf wist hij, dat het parcours hem goed ligt, maar de deelname van Sean de Bie, een goede Belgische rijder die bij de wereldbekerwedstrijden ontbrak, gaf een extra dimensie aan dit EK. De Bie reed goed, maar moest zijn meerdere erkennen in de Woudenberger, die voor een podiumplaats vertrok. ,,Wil ik voor de titel gaan, dan moet ik direct aansluiten”, wist Van der Haar, maar omdat hij niet vanaf de eerste rij mag starten, moet Van der Haar zich eerst door het gedrang wurmen. Land- en ploeggenoot Tijmen Eising is bij de junioren de eerste Nederlander en start dus wel vanaf de eerste rij. Eising werd dan ook kampioen. Lars van der Haar begon in 2002 met fietsen als sport. Via zijn vader, die ook fietste, kwam hij met de wielersport in aanraking. Van harte ging dat alleen nog niet. ,,Ik vond er toen niet erg veel aan. In 2004 ben ik bij de Tour de France geweest en toen ging de knop om. Ik vond het ineens erg leuk”. Lars heeft daarom zijn ambities bijgesteld. Ooit zei hij tevreden te zijn met wat hij bereikt had. Alles wat erbij kwam was mooi meegenomen. Inmiddels droomt hij van een profcarrière. ,,Het gaat nu wel heel erg goed”, legt hij uit. ,,Ik denk volgend jaar wel weer een contract te krijgen. Dan ben ik weer een stapje dichter bij het prof zijn.” Prof worden wil Van der Haar het liefst bij de veldrijders. ,,De wegwedstrijden staan voor mij in dienst van het veldrijden. Het veldrijden is puur individueel. Dat vind ik mooier dan het rijden in een ploeg, waarin je je soms moet opofferen vanwege het ploegenresultaat.”

Van der Haar komt sinds dit jaar uit voor het Revor Cycling team. Vanwege zijn goede resultaten is hij door deze Belgische ploeg gevraagd en dat geeft alleen maar voordelen. ,,Van Revor krijg ik mijn fietsen, mijn wielen en de kleding. En ik kan van hun faciliteiten gebruik maken.” Daarnaast is Van der Haar nog altijd lid van de Utrechtse wielerploeg ‘De Volharding’. “Dat moet wel, om wedstrijden in Nederland te mogen rijden. Revor, die moet worden gezien als een privésponsor, heeft geen ploegen op de weg. Die kan op dat gebied dus niets voor mij betekenen. De Volharding, waarvoor ik de wegwedstrijden rijd, doet niets in de winter. Voor mij is het dus belangrijk om voor beide ploegen te rijden”.

Kettinkje

Van der Haar fietst geen wedstrijd zonder zijn ketting om de nek. ,,Daarmee is mijn zus, die in 2002 aan kanker overleed, altijd bij me. Die ketting is een drijfveer om sterk te blijven en door te gaan.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie