Strijd voor behoud hydrotherapiebad

4 november 2008 om 00:00 Nieuws

Al 19 jaar is ze gekluisterd aan haar rolstoel en al die tijd maakt ze gebruik van het hydrotherapiebad op de Elisabethlocatie aan de Heiligenbergerweg. Het bad heeft een echte regiofunctie. Veel chronische patiënten met bijvoorbeeld reuma, MS, Bechterev en cardio-problemen gebruiken het. ,,Boven water kunnen we onze spieren of gewrichten bijna niet of niet meer gebruiken. In het tot 34,4 graden verwarmde water van het hydrotherapiebad, doen we oefeningen onder leiding van een therapeut. Het is absolute noodzaak dat wij 1 of 2 keer per week kunnen oefenen in het oefenbad. Ik ben daardoor mobieler en de pijn is minder.’’ Volgens Meander wegen de hoge kosten van het hydrotherapiebad niet op tegen het gebruik ervan door zo’n 75 tot 100 chronische patiënten. Ook zou het bad niet vereist zijn omdat de nieuwbouw aan de Maatweg een algemeen ziekenhuis wordt met alleen een vlinderbad en een loopbad. Volgens Henny Wind ligt het werkelijk aantal gebruikers rond de 110. Dat het bad te duur zou zijn, gelooft ze niet. ,,Vroeger waren er ook kinderen die therapie kregen. Bij goed management moet het bad geld opleveren.’’ Als het bad verdwijnt, zal veertig procent van de huidige gebruikers buiten de boot zal vallen, denkt ze.

REGIO - Inwoners van Woudenberg die gebruik maken van het hydrotherapiebad in Amersfoort zullen naar een andere mogelijkheid moeten uitkijken. De Raad van Bestuur van het meander Medisch Centrum wil in het nieuwe ziekenhuis aan de Maatweg geen plek inruimen voor een hydrotherapiebad. Een van de gebruikers die aan de alarmbel trekt is de Amersfoortse Henny Wind ( 63)

door John Spijkerman

In antwoord op een brief van Wind aan het college van B en W in Amersfoort schreef de gemeente dat de verantwoordelijkheid voor het verdwijnen van het bad alleen bij de Raad van Bestuur van het ziekenhuis ligt. Het antwoord van de gemeenteambtenaar is voor Henny Wind ook een miskenning van de patiënten die van het bad gebruik maken. Dat een hydrotherapiebad niet meer bij een modern ziekenhuis zou passen, zoals de gemeente aangeeft, gaat er bij haar niet in. ,,In Den Haag en Rotterdam wordt bij de nieuw te bouwen ziekenhuizen juist een oefenbad ingepland.’’ Henny Wind wil een handtekeningenactie organiseren om het bad te behouden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie