Afbeelding
Betonblokken

Geef restbeton een tweede leven en maak er betonblokken van

12 augustus 2020 om 15:31 Partnercontent

De kans is groot dat je restbeton overhoudt dat je moet afvoeren als je aannemer bent of een bedrijf hebt dat is gespecialiseerd in betonverwerking. Wist je dat er tegenwoordig een verantwoorde en slimmere manier bestaat om restbeton te verwerken? Restbeton is namelijk uitstekend geschikt om er betonblokken van te maken. Met duurzaam hergebruik verwerk je het restmateriaal op circulaire wijze, betaal je geen verwijderingsbijdrage en geniet je extra inkomsten. Want er is een grote afzetmarkt voor de verkoop van betonblokken. Met herbruikbare mallen voor betonblokken, is het eenvoudig om zelf betonblokken te maken. Met name in de recyclingbranche en in de agrarische sector zijn het nuttige bouwelementen. 

Gelijk aan Legostenen

De betonblokken hebben gevarieerde toepassingsmogelijkheden. Dankzij het BETONBLOCK-systeem kunnen er onder andere sterke muren en keerwanden mee worden gerealiseerd. Aan de onderzijde van het betonblok zitten uitsparingen en aan de bovenkant zitten noppen. Hiermee kunnen de blokken naadloos op elkaar worden gestapeld, volgens hetzelfde principe als legostenen. De uitbreidingsmogelijkheden zijn eindeloos en er is geen specie nodig om de betonblokken aan elkaar te bevestigen. De stapelbare betonblokken van eigen makelij zijn dus geschikt voor permanente én tijdelijke bouwwerken. Een extra voordeel blijkt uit de verschillende afmetingen die je met een standaardmal kunt produceren. Op basis van deelwanden voor de betonmallen, kun je betonblokken storten in kwart, half of driekwart formaat. Ook bij trapsgewijze betonblokken is dit mogelijk. Bovendien zijn de deelwanden gemakkelijk en snel te installeren en te verwijderen. 

Productieproces in zeven stappen

Het productieproces van de betonblokken telt zeven eenvoudige stappen:

1. Plaats een lege mal op een vlakke ondergrond. Je kunt hiervoor een stalen plaat of een speciale storttafel gebruiken.
2. Voorzie de mal aan de binnenzijde van een oliehoudende coating.
3. Giet het beton vervolgens rustig in de mal om ook de uitsparingen goed te vullen.
4. Tijdens het storten wordt het beton getrild met een pneumatische of elektrische trilnaald.
5. Gebruik een troffel om het beton glad te strijken als het vullen en trillen klaar is. Hierna is het beton klaar om uit te harden.
6. Zodra het beton hard is, mag de mal worden verwijderd. Maak de wiggen en de pinnen van de mal los.
7. Zodra de mal is verwijderd is het betonblok klaar.

Transport tools

Vanzelfsprekend wil je de zware betonblokken die je produceert op een veilige manier verplaatsen. Met speciale accessoires zoals een hijsjuk, een betonblokkantelaar en een betonblokklem, is ook het transporteren van de betonblokken een fluitje van een cent. Het betonblok komt stabiel te hangen door het hijsjuk aan een vorkheftruck te bevestigen. Vervolgens kan de betonblokklem aan de hijsketting of het hijsjuk worden geplaatst. De betonblokken kunnen hiermee worden opgetild, verplaatst en gestapeld. De betonblokkantelaar dient – zoals de naam het al zegt - om de blokken te kantelen. 

Het blok wordt op de juiste plaats gezet nadat het in de gewenste positie is gedraaid. Als extra uitrusting voor een vorkheftruck is er tevens een rotator beschikbaar. De betonblokken kunnen hiermee worden vastgeklemd en hydraulisch worden geroteerd, om aan ze aan de kant te zetten voor verdere uitharding.

Hijs- en draaimechanisme voor plaatmallen

Voor plaatmallen is een speciaal hijs- en draaimechanisme ontwikkeld. Het mechaniek kan aan de heftruck worden vastgemaakt om de betonplaat te draaien. Het hijsjuk is bij het leggen van betonplaten tevens een nuttige tool. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie