Afbeelding
Externe vertrouwenspersoon

Ongewenst gedrag op de werkvloer? Een externe vertrouwenspersoon biedt de juiste begeleiding

7 juli 2020 om 10:22 Partnercontent

In iedere organisatie hoort de werkomgeving een veilige omgeving te zijn. Maar helaas is het aan de orde van de dag dat ongewenste omgangsvormen afbreuk doen aan de veiligheid op de werkvloer. Uit cijfers van het CBS blijkt dat jaarlijks ruim 1,2 miljoen werknemers hiermee te maken hebben. Ongewenste omgangsvormen vallen onder psychosociale arbeidsbelasting en kunnen leiden tot (langdurige) uitval. Als werkgever bent u verantwoordelijk voor medewerkers die zich onveilig voelen omdat zij zich geïntimideerd, gepest of gediscrimineerd voelen. Het is zelfs wettelijk verplicht om risico’s zo veel mogelijk tegen te gaan. U dient ervoor te zorgen dat medewerkers die geconfronteerd worden met ongewenst gedrag, na een incident worden opgevangen en begeleid door een deskundig persoon. U kunt daarvoor een externe, gecertificeerde vertrouwenspersoon aanstellen.

Ongewenst negatief gedrag 

Ongewenst gedrag komt voor in alle soorten professionele organisaties. Dit kan van zo’n ernstige aard zijn dat werknemers niet meer naar het werk durven te gaan, bijvoorbeeld omdat zij door een collega worden gepest. Onder pesten wordt herhaaldelijk ongewenst negatief gedrag verstaan, waartegen degene die wordt gepest zich niet kan verdedigen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen pestgedrag dat direct tegen de persoon is gericht en pestgedrag dat minder direct is. Voortdurende kritiek, vernederende en kleinerende opmerkingen en fysieke aanvallen en bedreigingen, zijn voorbeelden van direct pesten. Het verspreiden van valse beschuldigingen, kwaadaardige geruchten, roddels en leugens en het buitensluiten, negeren en isoleren van een collega, behoren tot indirect pesten. Uit cijfers van het CBS blijkt dat maar liefst één op de tien werknemers het slachtoffer is van pesten.

Verbale, non-verbale en fysieke uitingen 

Maar ook ongewenst gedrag zoals intimidatie, discriminatie en seksuele intimidatie komen veelvuldig voor. Indirect of direct onderscheid op basis van onder andere seksuele geaardheid, etnische achtergrond, geslacht of geloofsovertuiging, zijn voorbeelden van discriminatie. Uit de publicatie Discriminatiecijfers 2019 van Rijksoverheid blijkt dat er in dat jaar 1.140 meldingen van discriminatie op de arbeidsmarkt zijn gedaan. Maar ook de cijfers van intimidatie en seksuele intimidatie liegen er niet om. Uit de statistieken van de Arbeidsmonitor van TNO blijkt dat 11,1 % van alle werknemers te maken krijgen met intimidatie. Voor seksuele intimidatie is het percentage 1,8 %. Intimidatie is het onder druk zetten van een collega door fysiek of psychisch geweld of die collega angst aan te jagen door te dreigen met sancties zoals ontslag. Verzoeken om seksuele gunsten, alle vormen van seksuele toenadering en ander seksueel getint gedrag in de werkomgeving - die een medewerker tegen wie dit is gericht als ongewenst ervaart - vallen onder seksuele intimidatie. Dit kan verbaal, non-verbaal en fysiek zijn. Voorbeelden zijn: seksueel gerichte gebaren of aanstaren, het tonen van pornografische afbeeldingen en alle vormen van ongewenst lichamelijk contact.

Opvang en begeleiding 

Maken werknemers binnen uw organisatie ook melding van ongewenst gedrag? Dan is het verstandig om een externe vertrouwenspersoon aan te stellen. Die kan zorgen voor opvang en begeleiding van de medewerker die het slachtoffer is van pesten, (seksuele) intimidatie of discriminatie. De gecertificeerde vertrouwenspersonen van Xs2more hebben een gedegen opleiding gevolgd en helpen slachtoffers van ongewenst gedrag in een setting die gegarandeerd vertrouwelijk is. Samen met de medewerker in kwestie wordt gezocht naar constructieve oplossingen. Hierbij speelt vooral de medewerker zelf een actieve rol. Als werkgever houdt u in alle gevallen de regie en voorkomt u dubbele petten.

Bewustwording 

Ook het voorkomen van ongewenste omgangsvormen is van groot belang. De externe vertrouwenspersonen van Xs2more kunnen die voorlichting geven. Dit kan een bijdrage leveren aan het bespreekbaar maken, herkennen en voorkomen van dergelijk gedrag. Bewustwording is belangrijk omdat het niet altijd duidelijk is in welke gevallen sprake is van ongewenste omgangsvormen. Wat voor de één als grapje is bedoeld, is voor de ander misschien ongewenst. Maar de gevolgen kunnen hoe dan ook uitmonden in een ernstige mate van stress. Dit kan leiden tot fysieke en psychische klachten en uiteindelijk tot uitval. Ook bestaat er een grote kans dat uw medewerkers gedemotiveerd raken. Dat maakt het extra moeilijk om weer aan het werk te gaan.

Wilt u meer weten over de vertrouwenspersoon, arbeidsongeschiktheid of andere zaken omtrent ongewenst gedrag? Neem dan vrijblijvend contact op met Xs2more. De arbeidsdeskundigen vertellen u graag meer over hun diensten en de voordelige tarieven.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie