Afbeelding
Carine de Bruijn

'Het komt wel heel dichtbij'

17 maart 2020 om 08:21 Maatschappelijk

WOUDENBERG De maatregelen die donderdag door het kabinet bekend gemaakt zijn vanwege het coronavirus hebben grote impact op de Woudenbergse samenleving. Mensen zijn massaal gaan hamsteren, de kerkdiensten met bezoekers kunnen niet doorgaan en uitvaarten moeten worden aangepast.

Joke van der Heide

Het hamsteren begon in Woudenberg volgens Patrick Kolfschoten van de Jumbo toen op woensdag bekend werd dat er ook iemand in Woudenberg besmet is met het coronavirus en thuis in isolatie verblijft. ,,Dan komt het wel heel dichtbij ", geeft hij aan.

In combinatie met de afgekondigde maatregelen kon hij op vrijdagmiddag de artikelen niet snel genoeg aanslepen. ,,Wij hebben vanmorgen alle schappen bijgevuld. Zo'n voorraad wordt normaal in een week verkocht. Binnen een paar uur waren sommige producten voor de helft of nog meer alweer uitverkocht. Je ziet dat mensen extra artikelen meenemen. Dat gaat vooral om lang houdbare producten."

SCHAPPEN VULLEN Een rondtoer door de winkel laat zien dat toiletpapier bijna is uitverkocht. Ook meel, bakbroden, koffie, groentepotten, pasta's en rijst gaan hard. ,,Vanmorgen kwam een man 40 pakjes aardappelpuree halen. Hij zei dat hij ook nog naar andere winkels zou gaan, omdat hij echt niet zonder wilde komen te zitten", vertelt Patrick Kolfschoten. Het grootste probleem van Kolfschoten was vrijdag dat hij niet genoeg mensen had om de schappen direct weer te vullen. Voorraad had hij genoeg en hij verwacht ook geen leveringsproblemen. ,,Wij hebben in Nederland een goed functionerend distributiesysteem als supermarkten", benadrukt hij.

De maatregel dat er niet meer dan 100 mensen bij elkaar mogen komen, heeft vooral veel impact. Hierdoor zijn er tot en met 31 maart geen kerkdiensten met bezoekers. Kerken volgen de richtlijnen van de landelijke overheid, het RIVM en hun eigen organisatie, zoals bijvoorbeeld de richtlijnen van de PKN of de bisschoppen. Bij meerdere kerken worden de diensten wel uitgezonden via de kerktelefoon of online.

Bij de Hervormde Gemeente Woudenberg was alleen de dienstdoende predikant, de kerkenraad, de organist en koster hierbij aanwezig. ,,Ik ben 72 jaar en heb nog nooit meegemaakt dat op zondag een kerkdienst voor bezoekers niet doorging", vertelt organist Wim van de Wind.

VOEDSELBANK Het besluit over andere activiteiten wisselt per kerk. De Hervormde Gemeente Woudenberg heeft het gebouw Eben-Haëzer en de bibliotheek tot eind maart gesloten. Een uitzondering hierop vormen het Diaconaal Maatschappelijk Werk en de voedselbank.

H. Catharinakerk heeft op advies van de bisschoppen alle andere bijeenkomsten, zoals onder andere koorrepetities, gezamenlijk koffiedrinken en doopvieringen ook afgelast. Bij uitvaarten worden de door het bisdom aangescherpte maatregelen opgevolgd.

UITVAARTDIENST Ook bij uitvaartonderneming Van Krimpen-Statema heeft men bij hun werk met de nieuwe richtlijnen te maken.

Marianka Brouwer vertelt dat zij families helpen om zich aan de richtlijnen van maximaal 100 mensen te houden. ,,Per familie kijken wij hoe je dat invult. Je kunt een condoleance-avond in meerdere shift doen, kiezen voor een tweede zaal met live-verbinding of met een link via e-mail de mensen thuis de mogelijkheid bieden om de uitvaartdienst te volgen.

Er zijn ook families die er voor kiezen om nu een klein afscheid te doen en later alsnog met al hun dierbaren een grote herdenking te doen. In ieder geval volgen wij de richtlijnen, want we hebben met elkaar een verantwoordelijkheid", benadrukt zij.

CONDOLEREN Zij begeleidt ook families met de richtlijn om geen handen meer te schudden bij het condoleren. ,,Mensen condoleren nu veelal met de hand op het hart. Soms leidt dit volgens families zelfs tot een mooier contact, omdat je elkaar nu echt aankijkt." Voor de verzorging van overledenen aan het coronavirus zijn volgens haar op het gebied van hygiëne ook extra richtlijnen. De koepelorganisaties gaven maandagmiddag het dringende advies aan uitvaartondernemingen dat alleen eerstegraads bloed- en aanverwanten nog een uitvaart mogen bijwonen

HUWELIJK Ook huwelijksvoltrekkingen hebben te maken met de maatregelen. De gemeente Woudenberg laat weten dat pas in de tweede week van april weer een huwelijk op de planning staat. Het gemeentehuis blijft wel geopend, maar met aangepaste openingstijden.

.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie