Groepsfoto met kinderen.
Groepsfoto met kinderen. Hannie van de Veen

Gastles over boerenbedrijf: 'Boer mooiste beroep'

9 maart 2020 om 16:00 Onderwijs

WOUDENBERG De Jan Ligthartschool was de eerste basisschool in Woudenberg waar drie boeren - Teus van der Wind, Elton van Ginkel en Carlo van de Lagemaat - een aan groep 8 een gastles gaven over het produceren van voedsel en hun boerenbedrijven.

Eerder kregen de kinderen al lessen naar aanleiding van de boerenprotestdemonstraties in Den Haag. Daarmee maakten boeren de regering duidelijk dat de situatie volgens hen 'onhoudbaar' is. Dit is een samenwerking met Mbo Barneveld.

ONZE PASSIE Teus van der Wind, die een bedrijf met 160 koeien en kalveren heeft op de Slappedel: ,,Met de demonstraties hebben we iedereen wakker geschud. De boeren zijn ten einde raad door de regels over stikstof, maar we bleven liever op ons bedrijf. Nu informeren we kinderen, want er kan zomaar een toekomstige minister van landbouw tussen zitten. Kinderen die niet op een boerderij opgroeien, weten niet waar voedsel vandaan komt. Vanuit het initiatief 'Leren bij de boer' geven we daar deze lessen over. 'Boeren' is onze passie. We bezoeken ook de andere basisscholen in Woudenberg."

SAAI WERK De ook als docent ervaren Van Ginkel vroeg de klas: 'wat aten jullie als ontbijt' en 'waar komt dat vandaan'. Toen bleek dat brood, chocopasta, kwark, vleeswaren en kaas door boeren geproduceerd worden. Ook werden de vragen die de klas voorbereid had besproken: 'waarom werd je boer?', 'wat doen boeren?', 'waarom gebruik je trekkers?' en 'wat is het minst leuke werk als boer?'. Boeren vinden met vee omgaan en de afwisseling van hun werk leuk, maar administratie is 'saai werk'. Verder voeren ze de dieren, maken de stal schoon, onderhouden ze hun grond en melken ze. Alleen na het kalven geven koeien melk. Hoe beter de zorg voor de dieren en hoe beter het voer, hoe meer melk, vlees of eieren.

Daarna keek de klas in roulerende groepjes buiten bij de trekkers waar ze nog meer informatie kregen. Alle boeren vertelden de geïnteresseerde kinderen over hun vee en hun bedrijf. Teus is opgegroeid op de boerderij en hielp als kind al mee. Hij had voer voor de koeien bij zich waar de kinderen in moesten opzoeken wat er in zat (negen verschillende grondstoffen). Ook liet hij brokjes zien die koeien het lekkerst vinden.

KAAS MAKEN Van de Lagemaat, die 140 koeien heeft, vertelde over melkfabrieken, de samenstelling van melk, vetpercentages en melkeiwitten. Ook vertelde hij dat calcium nodig is voor je botten en dat van de meeste melk kaas gemaakt wordt. Slechts 7 procent wordt als melk gedronken. Koeien produceren gemiddeld 28 liter per dag. Oude koeien worden geslacht.

Van Ginkel, die zestig koeien en 30.000 kippen heeft, vroeg of de kip of het ei er het eerst was, vertelde over witte en bruine eieren en maakte op de stoep eieren open. Grote eieren hebben soms twee dooiers, kleine geen. Elke dag krijgen zijn 30.000 eieren een code. Boeren krijgen voor de eieren minder dan wij in de winkel betalen. Als je een haan bij tien hennen zet, krijg je bevruchte eieren en na 21 dagen komt er een kuiken. De kinderen kregen het advies eens bij een boerenbedrijf in de buurt te gaan kijken.

Van Ginkel tikt eieren kapot op de stoep.
Teus van der Wind vertelt kinderen en hun juf over het voer.
Van links naar rechts: Elton van Ginkel, Teus van der wind en Carlo van de Lagemaat voor de klas
Graaiend in het voer proberen de kinderen te ontdekken wat er in zit.
Van Ginkel met een groep kinderen bij zijn trekker.
Van de Lagemaat vertelt bij zijn trekker over de samenstelling van melk.
De drie trekkers bij de school.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie