Klarinetsolist en orkestmeester Bas van der Sterren
Klarinetsolist en orkestmeester Bas van der Sterren Hannie van de Veen

Met Marinierskapel 'genieten op hoog niveau'

9 maart 2020 om 08:39 Overig

WOUDENBERG In een stampvolle zaal van De Camp gaf de Marinierskapel op vrijdag 6 maart een gastconcert ter gelegenheid van het 125 jarig jubileum van Fidelio.

De kapel bestaat al een flink aantal jaren. Bij de krijgsmacht werd immers al vanouds gemusiceerd. De Marinierskapel van de Koninklijke Marine vertegenwoordigt het koningshuis en de Nederlandse krijgsmacht ceremonieel op muzikaal gebied. Ze speelt bij veel concerten en ook bij de dodenherdenking, Prinsjesdag en speelde samen met DJ Armin van Buren ter gelegenheid van de inhuldiging van Koning Willem Alexander. Vaak leidt trombonist en gastdirigent Ivan Meylemans het orkest.

EREDIRIGENT Volgens Jannieta van Raai van de jubileumcommissie heeft Fidelio nauwe banden met de Marinierskapel. Eén van de oud-leden, Daan Kuijper, speelt hier al dertig jaar klarinet. De zaal was anders ingedeeld: het podium was aan de korte zijde van de zaal en afgeschermd met zwarte doeken. Er waren vele genodigden, sponsors, winkeliers, oud-leden, eredirigent Cor Pronk en wethouder Anita Vlam aanwezig.

BUIZENKLOK De Marinierskapel liet verschillende muziekstijlen horen en beschikte over andere instrumenten dan Fidelio, zoals een harp, twee fagotten, een elektrische piano, een gong, een buizenklok en ander melodisch slagwerk. Ook gebruikten ze geluidsapparatuur om te versterken. Een slagwerker van Fidelio, Hessel, vond het genieten om dit te horen en te zien.

Voor de pauze trad de Marinierskapel op in donkere uniformen, met muziek van Ravel, Debussy, Sparke en een gedeelte uit de enige opera van Beethoven, 'Fidelio'. Na de pauze speelden ze in een andere opstelling en gekleed in witte colberts muziek van onder anderen Buddy Rich, Duke Ellington, William Walton. In sommige stukken speelden orkestleden sologedeelten. Het laatste stuk was een bevrijdingsmedley van Evert Josemanders.

Cor Pronk: ,,Soms hoor je foutjes, omdat je als dirigent de stukken kent, maar dit is echt genieten op hoog niveau."

Opvallend was de aanwezigheid van een harp bij het orkest
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
solo op tenorsax van Sander Looymans
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De Marinierskapel liet verschillende muziekstijlen horen.
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie