Wout Vos, Gerrie Hennipman en Wil Bakkernes.
Wout Vos, Gerrie Hennipman en Wil Bakkernes. Joke van der Heide

Wout Vos, Gerrie Hennipman en Wil Bakkernes krijgen Zilveren Speld

30 december 2019 om 11:35 Maatschappelijk

WOUDENBERG Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente op 6 januari reikt burgemeester Titia Cnossen voor de zevende keer de Zilveren Speld uit aan drie Woudenbergers. Dit jaar zijn dat naast de jonge Wout Vos, Gerrie Hennipman en Wil Bakkernes.

Joke van der Heide

De 13-jarige Wout Vos heeft diabetes type 1. Samen met zijn vader heeft hij deze zomer in één dag 163 km gefietst naar Texel.

Met zijn fietstocht wilde hij geld ophalen voor het Diabetesfonds. ,,Hij had op hun website gezien hoe je een actie kon opzetten en vroeg ons of hij voor het goede doel naar ons vakantieadres op Texel mocht fietsen", vertelt zijn moeder. ,,Wij vonden dat prima. Ons streefbedrag was 50 euro. Wat geld van ons en van de opa's en oma's was ons idee."

JEUGDJOURNAAL Dat werd uiteindelijk veel meer, doordat het Diabetesfonds het Jeugdjournaal had gemaild, dat aandacht besteedde aan het plan van Wout. Vol trots vertelt hij dat een cameraploeg van het Jeugdjournaal tijdens de tocht een stukje meereed en filmde. Na de uitzending stroomde het geld binnen en haalde Wout maar liefst 4.700 euro op. Hij kreeg ook allemaal berichtjes en mailtjes van onbekenden.

Op de vraag of het fietsen zo goed bevallen is dat dit naar meer smaakt, antwoordt Wout volmondig nee. ,,Ik houd eigenlijk helemaal niet van fietsen." Hij had vooraf ook niet getraind. Het idee kwam eigenlijk pas een week van tevoren op. Twee jaar geleden was hij ook met familie in twee dagen naar Texel gefietst en zijn zus vroeg hem of hij dat dit jaar weer wilde doen. Stoer had hij gereageerd dat hij het dan wel in één dag wilde doen. Van het één kwam zo het ander.

ZWAAR Samen met zijn vader vertrok hij om half drie 's morgens. 's Avonds om zes uur kwamen zij op de plaats van bestemming aan. Het was best wel een zware tocht erkent hij. Temeer omdat hij af en toe moest stoppen, omdat zijn diabeteswaardes door de inspanning soms te laag werden. Met zijn actie heeft hij via de Vriendenloterij een parachutesprong op Texel gewonnen. ,,Dat is echt zijn droom", volgens zijn moeder, die aangeeft dat Wout en zij alle reacties overweldigend vinden, ook nu weer de nominatie voor de Zilveren Speld. Burgemeester Titia Cnossen vindt de nominatie meer dan verdiend. Wout is met zijn actie een voorbeeld voor andere jongeren, volgens de burgemeester.

Dat geldt ook zeker voor de tweede genomineerde, Gerrie Hennipman. Gerrie is 86 jaar en heeft een groot sociaal hart. Zij heeft 42 jaar gecollecteerd voor het Reumafonds. ,,Mijn vader had reuma. Ik wist dus wat deze ziekte betekende", vertelt zij. De collecte voor het Reumafonds was altijd de eerste collecte in het voorjaar. ,,Het is een prettige collecte, want iedereen kent het en geeft er graag voor", voegt zij toe.

OUD Dat is anders bij bijvoorbeeld het Anjerfonds, waar Gerrie ook voor gecollecteerd heeft. Lachend vertelt ze dat een keer iemand reageerde: ,,Ik was eigenlijk niet van plan om wat te geven, maar u bent al zo oud". Bij deze collecte moest je veel meer uitleg geven. Dit heeft zij dan ook maar kort gedaan. Voor de kankerbestrijding heeft zij twintig jaar gecollecteerd. ,,Dat deed mijn man eerst, maar hij stopte ermee. De bus stond al bij ons thuis en ik ging het maar doen." Dat betekende op de fiets naar de Voskuilerweg en Voskuilerdijk, wat de laatste jaren best zwaar voor Gerrie werd. Toen vorig jaar iemand aan de Voskuilerweg aanbood dat zij het mooi vond om te doen en het wel wilde overnemen deed Gerrie dat meteen. Doordat de organisatie veranderde binnen het Reumafonds vond zij dit een goed moment om in het voorjaar te stoppen.

VERDIEND Gerrie is blij met de waardering van de gemeente, maar reageert bescheiden op alle lof. ,,Je deed dat gewoon", geeft ze aan. Haar mede-genomineerde Wil Bakkernes reageert dat zij het echt verdiend vindt dat Gerrie genomineerd is. ,,Bij jou klopt nooit iemand tevergeefs aan. Je hebt ook 35 jaar oliebollen gebakken voor de Voorhof en gewerkt voor de Kringloop", stelt zij vol bewondering.

Wil Bakkernes (73 jaar) vraagt zich wel af waarom zij zelf genomineerd is. Zij vertelt dat de burgemeester haar had gebeld dat ze langs wilde komen. ,,Maak je maar niet zenuwachtig ik kom gewoon een kopje thee drinken, stelde ze mij gerust."

TROUW Bakkernes krijgt de Zilveren Speld, omdat zij al enkele jaren trouw iedere dag mantelzorg verleend aan de oudste inwoner van Woudenberg. ,,Ik ben in de gelegenheid om dit te doen en doe het met veel liefde. Het is een bijzondere man, die ik vanuit de Voorhof ken. Hij is nog heel vitaal voor zijn leeftijd en hoewel hij door een ongelukkige val gehandicapt is geraakt, klaagt hij nooit. Hij is echt een lieverd."

Elke dag, zeven dagen in de week, gaat zij rond half vijf trouw bij hem op bezoek en zorgt zij ervoor dat er genoeg drinken en eten in de koelkast staat en dat hij 's avonds zijn boterham krijgt. 's Middags eet hij in de serre van Groenewoude. Zij vertelt dat het een bijzondere man is, die altijd leuke verhalen heeft over zijn werk als administrateur in het leger. ,,Ik neem de tijd ervoor om naar hem te luisteren. Al vertelt hij meerdere keren hetzelfde", geeft zij aan. Het komt maar zelden voor dat ze niet kan. Dan zorgt ze ervoor dat ze op een ander tijdstip gaat.

VOORBEELD ,,Het zit in mijn aard om voor mensen te zorgen. Ik heb er ook de tijd voor. Veertien jaar geleden ben ik weduwe geworden. Ik trek er niet vaak op uit. Ik ben dankbaar dat ik dit voor iemand kan doen." Zij staat niet bij de gemeente bekend als mantelzorger en hoeft voor haar vrijwilligerswerk ook geen mantelzorgcompliment te hebben. Voor de burgemeester is de nominatie meer dan terecht. ,,Ook Wil Bakkernes is een voorbeeld voor andere inwoners. Haar werk laat zien hoe je kunt omzien naar elkaar.''

TRADITIE De Zilveren Speld wordt al weer voor het zevende jaar uitgereikt. Het is een Woudenbergse traditie om het waardevolle werk van mantelzorgers en vrijwilligers onder de aandacht te brengen. Al in het eerste jaar gaf burgemeester Titia Cnossen aan dat je de echte mantelzorger en vrijwilliger herkent aan bescheidenheid over het werk dat zij met zoveel liefde doen. Dat blijkt ook nu weer uit de reacties van de genomineerden van dit jaar.

WAARDEREN De burgemeester vindt het belangrijk om voor dit ,,gewone werk" voor de Woudenbergse samenleving oog te hebben door het op te merken, te waarderen en te ondersteunen. ,,Op de nieuwjaarsreceptie staan Wout Vos, Gerrie Hennipman en Wil Bakkernes dit jaar centraal. Maar hun verhalen staan voor veel meer Woudenbergers die elke dag hetzelfde doen", geeft zij aan.

INDRUK MAKEN Dat geldt ook voor de genomineerden van de afgelopen zes jaar. Een lange rij mensen die zich veelal jarenlang hebben ingezet voor hun dorpsgenoten. Degenen die als eerste in 2014 een Zilveren Speld ontvingen waren Ben Glasius (Reinaerde), Jeanine Schaling (Coalitie Erbij) en Wijntje Wolswinkel (mantelzorgster). Hun verhalen over de strijd tegen eenzaamheid, de jarenlange mantelzorg van het zusje van Wijntje en de positieve inzet van Ben maakten indruk, smaakten naar meer, en dat kwam er.

Zo kreeg onder andere Leni Zitzmann de Zilveren Speld voor haar werk voor het Platform Gehandicapten en haar oud-buurmeisje mevrouw van Asselt-Kuiter voor haar zestigjarige trouwe dienst voor het Epilepsiefonds, ontroerde Mees Blokhuis met zijn verhaal over de mantelzorg uit liefde voor zijn vrouw en vertelde Annie Methorst over vijftig jaar actieve inzet voor toneelvereniging 't Scherm en de manier waarop zij geniet van het spelen van typetjes.

NAMENS ALLEMAAL De voorzitter van de Florijnloop, Sylvia van Waveren, Johan de Kruijff, voorzitter van Stichting Oud Woudenberg en Jan Maasland, Stichting Welzijn Ouderen namen alledrie de Zilveren Speld aan namens alle vrijwilligers binnen hun club. Zij zagen de waardering niet voor zichzelf, maar als gezamenlijke inspanning van de gehele organisatie. Dat gold ook voor Kees de Wit die de prijs in ontvangst nam namens de Knotgroep Woudenberg. Hij gaf aan liever te knotten dan binnen te sporten. Jolanda van Baaren gaf als eigenaar van Sportcafé de Camp samen met haar personeel vluchtelingen een warm ontvangst in de sporthal. Van Baaren verontschuldigde zich dat dit gewoon haar werk is. Ook Lene Nissan werd genomineerd voor zijn inzet als tolk bij de komst van de vluchtelingen. Hij vond het fijn om iets terug te kunnen doen voor de gemeente Woudenberg, het dorp dat hem jaren eerder zo gastvrij had ontvangen.

Met de uitreiking van de Zilveren Speld aan het bestuur van de Stichting ABC en multifunctioneel centrum De Schans - Wout Blokhuis, Jan Vermeer en Cees van de Vendel - sprak de gemeente haar waardering uit voor hun bijdrage aan de groei en bloei van het verenigingswezen. Wil Schimmel kreeg de nominatie voor zijn werk voor Stichting Vrienden van Sinterklaas en Rahaf Abou Alshamal voor haar vrijwilligerswerk als maatschappelijk begeleidster voor Vluchtelingenwerk Midden-Nederland. ,,Ik moest huilen toen ik het hoorde", vertelde zij trots over de waardering.

De eerste ontvangers van de Zilveren Speld.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie