Jozef (Richard) en Maria (Helma) met het kindje in de kribbe.
Jozef (Richard) en Maria (Helma) met het kindje in de kribbe. Hannie van de Veen

Levensecht kerstverhaal door het dorp

23 december 2019 om 16:06 Activiteiten

WOUDENBERG De Catharinaparochie en de Voorhofgemeente hielden zondagavond gezamenlijk een Kerstkuier. Bij een kerstkuier kunnen belangstellenden via een van te voren uitgezette route van potjes met waxinelichtjes een wandeling maken langs levensecht gespeelde scènes uit het kerstverhaal. Bij elf 'posten' beeldden spelers en vertellers een deel van het kerstverhaal uit.

Om de 10 minuten vertrok een grote groep wandelaars vanuit een partytent op de parkeerplaats van de Catharinaparochie. Daarvandaan voerde de tocht naar de profeet Jesaja bij de Jan Ligthartschool die iedereen op weg stuurde naar het huis van Maria en Jozef achter de Schans. Daar krijgt Maria van engel Gabriël (August Wijnberg) het nieuws te horen dat ze een kind zal baren. De timmerwerkplaats waar Jozef piekert over wat hem overkomt was op de Maarten van Rossumweg. Een heraut (Koos Proosten) stuurde iedereen verder op weg naar Bethlehem. Halverwege de tocht ontmoette men Jozef en Maria die op een ezel ook op weg zijn om zich in te laten schrijven. Bij de Voorhof was de volkstelling en werden namen genoteerd en stempels uitgedeeld. Langs de Laan van Blotenburg stonden bordjes 'geen plaats' en ook bij de herberg (Ribhouse Texas) was alles vol. Op de velden van Efratha (het Schanspark) luisteren herders en echte schapen en naar het engelenkoor. De engelen sturen iedereen naar de stal in de Catharinakerk die herkenbaar is aan een lichtende ster op het dak. Daar kan iedereen na een uur lopen het kerstkind (zoon Theo van Helma en Richard van Heemsbergen) bewonderen en dankzij sponsors Albert Heijn en Welkoop iets drinken of snoepen.

Organisatoren Angelique, Annemiek, Marten Jan, Tineke en Gerda hebben veel werk aan de kerstkuier gehad. Het was voor hen en voor alle deelnemers en spelers jammer dat het voortdurend regende. Waxinelichtjes waaiden uit of vielen om, bezoekers bleven niet lang bij een scène staan en partytenten en paraplu's boden maar een beetje beschutting tegen regen, kou en wind. In de stal kon iedereen weer bijkomen.

volkstelling in Bethlehem
August Wijnberg als engel Gabriël
Maria wacht tot ze op pad kan gaan
De vertellers plakten hun tekst in boekrollen.
herder André van Zuijlen
heraut Koos Proosten
Even opwarmen na de wandeling
Afbeelding
het engelenkoor
veel mensen komen kijken bij de kerststal en het kind
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie