Met name jonge boeren kwamen de lezing van Jaco Geurts (links op de foto) af
Met name jonge boeren kwamen de lezing van Jaco Geurts (links op de foto) af Joke van der Heide

Lezing CDA-kamerlid Jaco Geurts: Roep om jonge boeren en boerinnen

27 februari 2018 om 16:00 lokaal

WOUDENBERG Volgens Tweede Kamerlid Jaco Geurts van het CDA is dat je boer bent en blijft niet meer vanzelfsprekend. Tijdens een gezamenlijke bijeenkomst van CDA Woudenberg en de PJGU hield hij in hotel Schimmel een bevlogen lezing over de sector waar hij zich als kamerlid al vijf jaar sterk voor maakt.

De opkomst was groot, met name jonge boeren waren op de lezing afgekomen. En dat is goed, want er vindt volgens Geurts een vergrijzing plaats in de agrarische sector. Bedrijfsopvolging is niet langer vanzelfsprekend. In de provincie Utrecht komt dit met 41 procent het meeste voor bij melkveehouderijen. Geurts ziet verder dat aan boeren toeleverende bedrijven steeds meer kiezen voor vestiging in het buitenland. Deze ontwikkeling baart hem zorgen, want dit komt de kennis en innovatie, de trots van Nederland, niet ten goede. ,,Innovaties ontwikkelen kan weer niet zonder jonge boeren en boerinnen, die wij daarnaast hard nodig hebben om voedsel te maken."

Een andere zorgelijke ontwikkeling is de schaalvergroting en het feit dat het aantal ondernemers afneemt. Geurts verwacht dat in de provincie Utrecht het aantal agrarische bedrijven van 3.595 zal afnemen naar 1.600 max 2.000 in 2030. De schaalvergroting is tegen het zere been van GroenLinks die agrarische bedrijven wil halveren. ,,Deze emotionele discussies met weinig ratio door slechts een kleine groep mensen ligt als een blok ijs op mijn maag. Natuurlijk is het mooi voor burgers als kippen buiten lopen onder het mom van dierenwelzijn, maar het is niet goed voor het milieu", legt hij uit.

AFFAIRES Geurts besteedde ook aandacht aan de vele affaires binnen de agrarische sector. Geurts: ,,Iedere affaire zorgt voor een minder goede beeldvorming van de sector en meer regels. Vanuit de coalitie proberen wij dit zoveel mogelijk te remmen." Als voorbeelden noemt hij de mestfraude en fraude bij de identificatie en registratie van dieren.

Ook de fipronilcrisis komt aan de orde. Op de vraag hoe Geurts hierin staat geeft hij aan niet vooruit te willen lopen op de uitkomsten van het onderzoek van de commissie Sorgdrager dat medio mei gereed zal zijn. Emotioneel voelt hij mee met de pluimveehouders, maar vergoeding is volgens hem alleen mogelijk op juridische titel. ,, Fipronil is ontstaan door fraude. De vraag is dan ook of de overheid verantwoordelijk is. Als ik iets koop op marktplaats dat niet geleverd wordt, ga ik ook niet naar de overheid. Het heeft te maken met bedrijfsrisico. Iets anders is dat ik mij wel zorgen maak over het feit dat de voedselveiligheid en daarmee het hoge bedrijfsrisico op de schouders van de boeren en boerinnen wordt gelegd."

AANKNOPINGSPUNTEN Het nieuwe regeerakkoord biedt volgens Geurts wel goede aanknopingspunten. Via een voedselscheidsrechter wil de coalitie bijvoorbeeld boeren beschermen tegen machtsmisbruik van de groothandel en supermarkten en zorgen dat zij een eerlijke boterham kunnen verdienen. Als belangrijkste tip adviseert hij: ,,Zorg dat je je verenigt, want anders praat je niet mee."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie