Krista met twee voorbeelden van haar nieuwe techniek.
Krista met twee voorbeelden van haar nieuwe techniek. Hannie van de Veen

Krista Israel exposeert in New York

10 mei 2019 om 06:09 lokaal

WOUDENBERG Glaskunstenaar Krista Israel uit Woudenberg zet een belangrijke stap als glaskunstenaar: het is een grote eer dat ze haar werk, het Lapi Boli Project, mag exposeren bij 'New Glass Now'. Dit is een baanbrekende tentoonstelling in het Corning Museum of Glass in de buurt van New York waar 100 glaskunstenaars van 23 tot 84 jaar van over de hele wereld aan deelnemen. Deze deelnemers, waaronder zes Nederlanders en een Belg, zijn gekozen uit 1400 inzenders uit 52 landen.

Het museum geeft sinds 1979 elk jaar de New Glass Review uit, een toonaangevende publicatie over hedendaags glas. Het 40e jubileum wordt nu gevierd met deze expositie. De exposities in 1959 (Glass) en 1979 (New Glass) brachten veel aandacht voor deze kunstvorm, stimuleerden verzamelaars en leverden ook wetenschappelijke aandacht en innovatie op voor dit 35 eeuwen oude medium. Na 2019 zal zich dat hopelijk voortzetten. Alle uitgekozen kunstobjecten zijn te zien met glasbewerkingstechnieken zoals onder andere flamework, glasblazen, glas gieten, neon, glas graveren en ovengevormd glas.

Op 10 mei is in het museum de preview voor kunstenaars en investeerders, op 11 mei is de première en een feest en op 12 mei de opening. De expositie duurt tot 5 januari 2020. Op 15 mei hoopt Krista terug te zijn. Haar werk is begin maart verscheept in houten kratten en ingepakt in foamblokken. De verzending hoefde ze niet zelf te regelen maar verzorgde de organisatie.

Krista heeft een experimenteel project ingezonden, het Lapi Boli Project, dat twee oude technieken met elkaar verbindt en daardoor nieuwe inzichten kan bieden. Krista: ,,In 2017 werd ik uitgenodigd door het Liling Ceramic Valley Museum in China. Voor dat project werkte ik zes weken in een studio in de porselein erfgoedstad Jingdezhen met pâte de verre of glaspasta. Beïnvloed door alle keramisten om me heen bedacht ik de glaspasta, gemaakt van poederglas en een bindmiddel, te draaien op een pottenbakkersschijf. Lapi is het Chinese woord voor die keramische draaischijftechniek en Boli is glas. Omdat ik zelf weinig ervaren in draaien ben, heb ik na thuiskomst contact gezocht met keramiste Wilma Hornsveld uit Amersfoort. We werken nu samen om technieken en recepten te ontwikkelen. Ook glastechnoloog Hans de Kruijk met 45 jaar ervaring bij de Koninklijke Glasfabriek in Leerdam raakte betrokken en Ayako Tani. Dit hele team is enthousiast over de nieuwe mogelijkheden die we ontdekken. Meestal werk ik in mijn eentje, maar van dit team leer ik heel veel. Het is bijzonder om materiaal waar je van houdt op een andere manier te leren kennen. Ik verwacht er nog veel meer mogelijkheden van. Ook Wilma wordt nu op ideeën gebracht. Aan het begin van ons project had ik nooit verwacht dat het tot deze climax zou leiden."

Meer informatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie