Janara de Winter [met witte blouse] legt het snijden van de taartlagen uit.
Janara de Winter [met witte blouse] legt het snijden van de taartlagen uit. Hannie van de Veen

Woudenberg Bakt levert heerlijke taarten en praktische tips op

25 april 2019 om 10:34 lokaal

WOUDENBERG Geïnspireerd door 'Heel Holland Bakt' bedachten Mariëlle van Driel, Renate de Rooij en Wendy Apon dat een bakactiviteit in Woudenberg best leuk zou zijn. Zo ontstond het idee om een workshop slagroomtaart maken te organiseren maar zonder wedstrijdelement. Via de facebookpagina Woudenberg Bakt meldde zich al snel het maximum aantal van tien vrouwen aan voor de workshop op woensdag 24 april. Onder hen ervaren thuisbaksters, maar ook minder ervaren baksters.

Hannie van de Veen

Renate vroeg Ria van den Pol om de bakkerij te mogen gebruiken. Wendy had voor iedereen een boekje met stappenplan en recepten gemaakt. Alles was goed voorbereid en benodigdheden stonden al klaar: bakmix, ei in de koelkast, gereedschap en een kant en klare gekoelde taartbodem om op te spuiten. Iedereen had een eigen mixer bij zich.

PASSIE Vakkundig en enthousiast gaf Janara de Winter les, terwijl ze dat nog nooit eerder had gedaan. Wel volgde ze ooit de opleiding voor banketbakker, maar werkt nu in de thuiszorg: ,,Bakken blijft mijn passie maar ik doe het alleen nog privé.'' Haar stem kwam in de warme bakkerij gemakkelijk boven het lawaai van mixers, vaatwasser en gezellig geklets uit. Enkele van haar tips: de bakvorm maak je schoon door hem af te vegen zodat het vetlaagje intact blijft want anders bakt hij minder goed, gereedschap moet wel vetvrij zijn anders werkt het ei niet en rijst de cake niet, stijfheid van beslag controleren door de schaal ondersteboven te houden, slagroom moet goed koud zijn om mooi wit te blijven, nooit roeren in de pan maar kloppen ermee om beslag te verdelen, plakken cake besprenkelen met trempeerlikeur voor de smaak en tegen het uitdrogen, de cake zakt in als je de oven opent tijdens het bakken, zet je baksel even in de koeling voor je gaat versieren, en biscuitgebak nooit heter dan 180 graden bakken. Ook leerde Janara hoe je de taartlagen kunt snijden en weer stapelen en hoe een spuitzak te gebruiken.

TIPS Zelfs de ervaren Annita van Elst en Carin van der Wiel gingen net als iedereen met nieuwe tips, kennis en een slagroomtaart naar huis. Na deze avond wordt de workshop geëvalueerd en misschien komt er een vervolg.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie